Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

22 JANUARI 2016

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Så lyckas förändringen av organisationen

Sämre psykisk hälsa och ökad risk för sjukskrivningar är exempel på effekter av större organisationsförändringar, enligt tidigare undersökningar. Nu visar en ny studie från Göteborgs universitet vilka faktorer som är avgörande för en lyckad omorganisation.

Läs mer på tidningen Finanslivs webb

De 20 mest efterfrågade chefsegenskaperna

Microsoft och IDC har analyserat 15 miljoner jobbannonser i USA för att få en bild av vilka kompetenser som efterfrågas för de mest välbetalda jobben.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Chefer behöver kunna styra sin empati

Empati är en förutsättning för att vara en bra chef. Men det gäller att kunna skilja på sak och person. Annars är risken att man blir otydlig i sitt ledarskap och skapar osäkerhet bland medarbetarna.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Så får du jobbet fast du är överkvalificerad

Har du tröttnat på chefsjobbet? Erfarenhet kan ligga dig i fatet om du vill byta ner dig i karriärtrappan, inte minst om du vill lämna en chefsroll och gå tillbaka till att arbeta med mer praktiska uppgifter.

Läs mer på Dagens Industris webb

Bra ledarskap lockar rätt talanger

Bra ledarskap väger tyngst när ekonomer ska ta första klivet ut på arbetsmarknaden, visar undersökning från Academic Work.

Läs mer på tidningen Civilekonomens webb

Nordbor upplever att jobbet är stressigt

Fler än fem av tio nordbor anser att de har en stressig arbetsmiljö och svenskarna är de som upplever mest stress på jobbet. NCC har låtit analysföretaget United Minds genomföra en undersökning på förvärvsarbetande och egenföretagare i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Läs mer på tidningen Arbetets webb

Kommuner anlitar coacher utan vetenskapligt stöd

Trots att vetenskapligt stöd saknas har svenska kommuner de senaste tre åren köpt in kurser i kommunikologi för drygt tio miljoner kronor, rapporterar Sveriges Radios Vetenskapsradion. 

Läs mer på Göteborgspostens webb

Krävande jobb skyddar mot Alzheimer

Lång utbildning, komplexa arbetsuppgifter och chefsuppdrag. Det är tre faktorer som halverar risken att drabbas av Alzheimers sjukdom. Det visar en studie från Örebro universitet.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Präster har Sveriges farligaste yrke

Risken för psykisk ohälsa är större för präster än för andra yrken, enligt en jämförelse gjord av Kyrkans Akademikerförbund.

Läs mer på Dagens Industris webb

Sverige tredje bäst på innovation

Sverige har världens tredje mest innovativa ekonomi, enligt ett färskt index. Det som lyfter oss mest är forskningssatsningarna, medan produktiviteten imponerar mindre. Överlägsen etta på listan är Sydkorea.

Läs mer på DN Ekonomis webb

Handelshögskolan startar nytt center för hållbar affärsutveckling

Det nya centret ska ha fokus på ägarstyrning, ledarskap och hur företag kan skapa uthållig, hållbar tillväxt genom ständiga innovationer.

Läs mer på tidningen Miljöaktuellts webb

Fler chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.