Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

22 MAJ 2015

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Hur ska skutan styras?

Saco Chefsråd har diskuterat styrsystem och drar slutsatsen att allt kokar ner till dialog och kommunikation. Vilken styrmodell organisationen än väljer, måste den utformas i samarbete med medarbetarna och utifrån kunder och brukares behov.

Läs mer på Sacobloggen

Vi förväntar oss olika saker av kvinnor och män

Kvinnor kan och vill ta sig högre upp i chefshierarkin, men de får ofta inte chansen, säger Karin Karlström, utredare på Saco, i en intervju i Chefstidningen. 

Läs mer på Chefstidningens webb

Utbildningens kvalitet påverkar lönen

En ny studie från Saco visar ett tydligt samband mellan kvalitet på utbildning och lön. Rapporten visar också att studenter som har högskoleutbildade föräldrar i större utsträckning läser på högskolor med hög kvalitet. 

Läs mer på Sacos webb.

Ny studie om arbetstid: Ska du redan gå hem?

Antalet människor som jobbar hemifrån har mångdubblats under de sista tio åren. Vad som vissa tycker är ökad frihet i arbetet är för andra en belastning då de förväntas vara tillgängliga även utanför normala arbetstider. En pågående studie från Lunds universitet visar att 23 procent av de tillfrågade förväntas svara på mail och telefon utanför arbetstiden

Läs mer på Lunds universitets webb

Försumma inte chefens arbetsmiljö

En stressad och pressad chef är sällan en bra chef, medan en chef som mår bra kan motivera och inspirera andra. Chefernas arbetsmiljö måste därför tydligare ingå i det systematiska arbetsmiljöarbetet, skriver Lars-Erik Ekbäck Eriksson, chefsförhandlare på Akademikerförbundet SSR på Akademikerbloggen.

Läs mer på Akademikerbloggen

Studenterna drömmer om att bli ingenjörer och lärare

På topp tio-listan över studenternas drömjobb ligger bland annat ingenjör, lärare och VD, visar Manpowers arbetslivspanel.

Läs mer på Manpowers webb

Allt fler är sjukskrivna längre

Allt fler är sjukskrivna allt längre. Nu är sjukpenningtalet tillbaka på samma nivå som då regeringen skärpte reglerna 2008, enligt en rapport från Folksam.

Läs mer på DN Ekonomi

Den okända lediga dagen

Det finns en ledig dag som många på arbetsmarknaden har i sina avtal. Fast de vet inte om den. 

Läs mer på DN Ekonomi

Tillgängligheten ska bli bättre

Under april till juni ska Arbetsmiljöverket besöka arbetsplatser runt om i landet för att ta reda på hur det ser ut med tillgängligheten för funktionsnedsatta. Sedan årsskiftet ingår bristande tillgänglighet som en ny form av diskriminering i diskrimineringslagen.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Uppdrag: Få fart på idéerna!

När företaget tappar innovationsförmågan kan det vara början på slutet. Konsulten Helen Stjerna och hennes team har hittat en metod som får idéerna att sprudla igen. 

Läs mer på Civilekonomens webb

Övriga chefsnyheter

Tidningen Arbetsliv: Lider du av skärmsläckarskräck?

Ingenjörskarriär: Sms äter upp halvtimme

Veckans Affärer: Så blir även introverta proffsminglare

Tidningen Karriär: Sveriges 24 nya stjärnor

Tidningen Arbetsliv: Svettlukt stör mest på jobbet

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.