Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

22 NOVEMBER 2019

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Få talar om destruktivt ledarskap

Ingen arbetsplats bör acceptera destruktivt ledarskap, säger forskaren Maria Fors Brandebo. Trots att det är vanligt förekommande finns nästan ingen arbetsplats som talar om destruktiva beteenden hos cheferna. Allra värst är passiva chefer.

Läs mer på tidningen Akademikerns webb

Chefen behöver möta människan bakom konflikten

Konflikter är en del av arbetslivet. Men ledare som vågar vara ”hårda i sak och milda i person” löser konflikter snabbare, enligt föreläsaren och utbildaren Lars J O Larsson. Han vill bidra med nya perspektiv på konflikthantering.

Läs mer på tidningen Civilekonomens webb

Trassliga relationer på jobbet går att reparera

Besvärliga kollegor kan dränera vår energi, minska produktiviteten och bidra till att vi inte trivs på jobbet. Här är tipsen för att tackla problemet.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Räcker det med tillit när resurserna minskar?

Ut med New Public Management och in med tillit. Och sen då? Många efterfrågar en ny modell för styrning av offentlig sektor. Men lika många tycks varna för att det inte räcker med tillit för att få ordning på välfärden.

Läs mer på Chefstidningens webb

Metoderna som maxar medarbetarsamtalet

Kan man prata om vad som helst under medarbetarsamtalet? Och hur undviker man att hamna i underläge? Samtalsforskaren Lina Nyroos har studerat både hur chefer och anställda agerar – och har flera tankar om hur du borde förhålla dig.

Läs mer på tidningen Karriärs webb

Stress och depression är vanligaste skälen till lång sjukfrånvaro

Stress och depression är de vanligaste orsakerna till långtidssjukskrivningar, enligt en ny rapport från AFA Försäkring. 

Läs mer på tidningen Arbetets webb

Därför minskade utrymmet för löneökningar

Den höga efterfrågan på arbetskraft har inte räckt för att få fart på löneutvecklingen. Den viktigaste orsaken till att utrymmet för löneökningar krympt är den låga ökningen av produktiviteten, visar en rapport från Medlingsinstitutet.

Läs mer på tidningen Karriärs webb

Nu kommer co-workingkontoren

Medlemskap istället för långa hyreskontrakt, flexibla lösningar som gör att du snabbt kan skala upp eller ner din verksamhet. Nya tider kräver nya flexibla kontorslösningar. Kanske är det därför alla pratar co-working.

Läs mer på Chefstidningens webb

Nytt avsnitt av Sacopodden: Robotarna tar över!

Lyssna på Sacopodden om AI och robotisering och hur det kommer att påverka vårt arbetsliv. Kommer AI att ta över våra jobb eller är det en hype? Våra gäster diskuterar etik, demokrati och juridik i förhållande till tekniken och vilka kompetenser vi kommer att behöva i framtiden.

Lyssna här eller där poddar finns

Fler kontorsjoggare kan förbättra världsekonomin

Världsekonomin skulle kunna få ett uppsving om arbetsgivare uppmuntrar sina anställda att följa WHO:s riktlinjer för fysisk aktivitet, enligt en ny studie.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Så påverkar arbetsplatsen hur mycket vi rör på oss

Vill man få anställda att röra sig mer behöver åtgärderna innefatta både arbetstid och fritid samt skräddarsys för organisationen. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Föräldraförmåner smäller högt

Hög lön, att känna en trygghet i att vara förälder eller ha skydd vid olyckor värderas högt hos arbetstagare. Detta enligt en Sifoundersökning som kollat svenskarnas inställning till företagsförmåner.

Läs mer på DagensPS.se

Ta vara på dagsljuset

Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får ofta alldeles för lite dagsljus. För att må bra gäller det därför att ta vara på de ljusa timmarna.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.