Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

23 JUNI 2016

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Reglerna för arbetsmiljö: "Säg ifrån om det inte går."

Ansvar för arbetsmiljön men inga förutsättningar att göra jobbet. Då är det dags att lämna tillbaka uppgiften. Det framgår av Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Digital spion ska mäta hur aktiv du är på jobbet

Den digitala revolutionen kan förvandla din arbetsgivare till en spionboss. I en inte alltför avlägsen framtid kan du tvingas bära en id-bricka som registrerar rörelser, hur ofta du går på toa, hämtar kaffe och vem du talar med.

Läs mer på DN:s webb

Unna dig en semester utan stress

Semestern ska vara en tid för återhämtning och nedvarvning. Men det är inte alltid lätt att få till den där lugna, aktiva och sköna ledigheten som man längtat efter. Här är några tips på hur du undviker stress i semestertider.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Företagen vill ha mer stöd kring stress

Endast hälften av cheferna och skyddsombuden i den privata sektorn anser sig ha metoder för att hantera sociala och organisatoriska frågor så som stress och arbetsbelastning. Det framgår av en undersökning som arbetsmiljöorganisationen Prevent gjort.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Professorer: För mycket dumhet på jobbet

Det förekommer för mycket dumhet på arbetsplatserna. Det menar två professorer som i en ny bok slår ett slag för mer kritiskt tänkande.

Läs mer på tidningen Lag & Avtals webb

Rekryterare vill dra nytta av ditt Facebookkonto

Låt rekryteraren få tillgång till ditt Facebookkonto och hen ska säga dig vem du är – och hitta dig ett passande jobb. Det hävdar psykologiforskaren och datavetaren Michal Kosinski vid Stanford graduate school of business.

Läs mer på DN:s webb

Nu ska regeringen utreda Arbetsförmedlingen

Utredningen ska analysera hur statens åtagande och Arbetsförmedlingens uppdrag kan utformas för att så effektivt som möjligt bidra till en väl fungerande arbetsmarknad. 

Läs mer på Dagens Arenas webb

Konkurrensfördel att inkludera

Det inkluderande ledarskapet är fortfarande framgångsrikt. Arbetslivsforskare och chefer som gemensamt bidragit till den nya rapporten ”Ledarskap för livskraftiga organisationer” menar till och med att medarbetarinflytande har framtiden för sig.

Läs mer på Högskolan i Borås webb

Lönegapet mellan kvinnor och män minskar

Skillnaderna i lön mellan könen kvarstår men trenden går åt rätt håll. Det visar en ny rapport från Medlingsinstitutet.

Läs mer på tidningen Lag & Avtals webb

Teamarbete nyckeln till bättre arbetsliv i vården?

Flerprofessionella team kan definitivt vara en del av det som gör att det blir en bättre arbetsmiljö, men då behövs det bra ledarskap och en organisation som klarar av att bära upp teamet. Det säger Gudbjörg Erlingsdóttir, som lett ett projekt om teamarbete och läkares arbetsmiljö.

Läs mer på Läkartidningens webb

Pigga chefer diskriminerar mindre

Nyanlända svenskar kommer att få det tufft på arbetsmarknaden – oavsett kvalifikationer. Svensk forskning visar nämligen att rekryterare omedvetet diskriminerar vid anställningen.

Läs mer på Chefstidningens webb

Vart fjärde småföretag saknar tjänstepensioner

Var fjärde småföretagare betalar inte in tjänstepension till sina anställda. Och många småföretagare sparar heller inte till sin egen pension. Det visar en färsk undersökning från Swedbank

Läs mer på Svd:s webb

Prideseminarium: skyddar lagen dig mot kränkande särbehandling?

På Stockholm Pridefestivals seminariedel, Pride House, kommer Saco att ordna ett seminarium om arbetsmiljö. Hur fungerar det egentligen på jobbet i vardagen och om det blir problem?

Läs mer på Saco.se

Övriga chefsnyheter

Veckans affärer: Startupen som hjälper dig att ta en tupplur på kontorstid

Vd-tidningen: Styr upp dina möten och bygg en tydligare organisation

Tidningen Chef: Nio misstag chefer gör när de ska lyssna

Ingenjörskarriär: Känslorna för jobbet styr vår lojalitet

 

Nu tar Chefsnyheterna semester och återkommer den 2 september. Vi önskar er en skön sommar, med rejäl återhämtning och vila!

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.