Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

23 OKTOBER 2015

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Otrygga anställningar påverkar arbetsmiljön

Otrygga anställningar påverkar inte bara individer negativt. Det får konsekvenser för hela den psykosociala arbetsmiljön enligt en ny avhandling.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Saco positivt till höjd pensionsålder

Att många engagerade akademiker går i pension vid 65 år innebär att det finns en stor kompetensreserv som är outnyttjad. Men om den pensionsreform som utredningen föreslagit ska lyckas, måste satsningar göras på arbetsmiljön, skriver Sacos ordförande Göran Arrius på Sacobloggen.

Läs mer på Sacobloggen

Många saknar uppskattning på jobbet

Många undersökningar visar att uppskattning från chefen värderas högre än till exempel lön och karriärmöjligheter. I en undersökning som tidningen Arbetsliv gjort svarar 95 procent att uppskattning på jobbet är viktigt. Ändå anger så många som 20 procent att de sällan eller aldrig får det.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Norden i topp bland världens bästa vd:ar

Harvard Business Review har släppt sin årliga lista över världens 100 bäst presterande vd:ar. Vinnaren är Lars Rebien Sørensen från Danmark, norrmannen Lars Rebien Sørensen kommer 7:a och svensken Michael Wolf på Swedbank hamnar på 9:e plats.

Läs mer på Harvard Business Review:s webb

Foto: Pax Engström

Han är Sveriges mest hållbara ledare

Johan Söderström, VD för ABB Sverige får Nätverket för Hållbart Näringslivs pris Hållbart Ledarskap 2015.

Läs mer på NMC:s webb

Intresset för interim management ökar i Sverige

4 av 10 mellanstora till stora företag har någon gång hyrt in en interimschef. Traditionellt har interimschefen kommit in för att fylla en lucka snabbt. Men fler och fler företag ser det även som en bra möjlighet att utveckla företaget.

Läs mer på Veckans affärers webb

IT-strul tar av chefens tid

En halvtimme om dagen. Så mycket av chefernas arbetstid försvinner på IT-strul. Det visar en undersökning bland chefer som är medlemmar i fackförbundet Vision.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Skandalerna i näringslivet - så hanterar du etiska dilemman

Volkswagen-fusket, Telia-mutorna och SCA-flygresorna. Den senaste tidens avslöjanden gör att frågan om hur chefer ska hantera etiska dilemman har aktualiserats. Saco Chefsråd har tidigare tagit fram en guide till chefer tillsammans med Tomas Brytting, professor i organisationsetik på Ersta Sköndals högskola.

Läs mer på Sacos webb

Fler företag köper snabb vård för anställda

Allt fler svenskar har en privat sjukvårdsförsäkring. Framför allt är det arbetsgivare som vill försäkra sig om att de anställda snabbt blir friska

Läs mer på SvD:s webb

Arbetsdomstolen: Inte fel att varna medarbetare efter Facebookinlägg

SVT gjorde inte fel som fråntog en medarbetare några av hans arbetsuppgifter efter att han skrivit inlägg av politisk karaktär på sin privata Facebook. Det slår Arbetsdomstolen fast.

Läs mer på Akademikerförbundets SSR:s webb

Digitalfria tider ökade effektiviteten

Att samla in de anställdas mobiltelefoner och införa tider då man inte får svara på mejl är en del av konceptet workfulness. Den digitala byrån Klikki testade och såg ökad effektivitet.

Läs mer på DN Ekonomi:s webb

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.