Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

25 NOVEMBER 2016

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Storasyskon blir ofta chefer

Storasyskon har bättre social förmåga än småsyskon. Förstfödda har större uthållighet, initiativförmåga, social mognad och känslomässig stabilitet. De klarar sig bättre på arbetsmarknaden då de har större chans att hitta jobb och att arbeta som chef. En förstfödd har omkring 20 procent större chans att vara chef jämfört med syskon nummer tre. Däremot driver småsyskon oftare eget företag.

Läs mer på Forskning.se

Fastna inte i bilden av dig själv som ledare

Att vara en autentisk ledare, följa sina värderingar och vara öppen med vem man är, är hett inom ledarskapsområdet. Men en för enkel syn på att vara autentisk kan leda helt fel, menar Herminia Ibarra, professor i ledarskap vid den internationella handelshögskolan Insead.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Därför är fredagsfikan på jobbet viktig

Fredagsfikan är för många en helig stund tillsammans med kollegorna i slutet på arbetsveckan. Men enligt psykologen Mattias Lundberg är det inte bara det faktum att det är gott med bullar som gör att fredagsfikan är så bra, den kan även hjälpa oss att prestera bättre på jobbet.

Läs mer på tidningen Metros webb

Företagarna: "Unga har dålig arbetsmoral"

Problem att hitta personer med rätt kompetens hämmar tillväxten i små- och medelstora företag. Men det största problemet är inte utbildning och erfarenhet utan sådant som arbetsmoral, intresse och ansvarstagande enligt Företagarna.

Läs mer på Dagens industris webb

Här är jobben med ljus framtid

Kemister och lärare har en lovande framtid. Tuffare blir det för personalvetare och biologer. Det visar Sacos prognos över akademikernas arbetsmarknad.

Läs mer på Dagens Industris webb

Hög lön kompenserar inte för vantrivsel

Hög lön kan inte kompensera för tråkiga arbetsuppgifter och ett jobb där man vantrivs. 

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Så hanterar du medarbetares sjukdom

Medarbetare som är sjuka ska kunna vara hemma från jobbet. Det låter självklart. I praktiken ställer frågan en hel del krav på chefen. Det handlar om både arbetsorganisation och kultur.

Läs mer på tidningen Karriärs webb

Så hanterar du som chef din egen frånvaro

Allt chefen gör sätter normen för medarbetarna. Om du som chef går febrig till jobbet blir det ett budskap: Här gillar vi inte sjukfrånvaro. Och du riskerar hälsan på lång sikt.

Läs mer på tidningen Karriärs webb

Redan utsatta blir oftare mobbade

Den som är känslig för stress och lätt får ångest löper större risk att bli mobbad på jobbet. Den kontroversiella slutsatsen drar Stami, norska statens arbetsmiljöinstitut i en studie.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Medarbetare ointresserade av medarbetarsamtal

Bara tio procent tycker att medarbetarsamtal är viktiga för den egna utvecklingen visar en undersökning som Manpower gjort.

Läs mer på tidningen CFOworlds webb

10 egenskaper som utmärker en bra ledare

Här är tio egenskaper som utmärker en bra ledare, med tips från en rad experter med omfattande erfarenhet i ämnet, listat i magasinet Entrepreneur.

Läs mer på tidningen Veckans Affärers webb

Individer viktigare än ålder när du anställer

Äldre är lika entusiastiska som yngre och satsar stort på att säkra sin kompetensutveckling. En ny undersökning slår hål på förutfattade meningar och pekar på att det är viktigare att se till individen än till åldern när du som vd bestämmer vem du ska anställa eller befordra

Läs mer på Vd-tidningens webb

Så får du hela teamet att jobba mot samma mål

Som arbetsledare eller entreprenör måste du tänka ett par steg i förväg. Här är några tips på hur du kan få medarbetarna att göra detsamma.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Nya sätt att anställa ger huvudbry

Nya sätt att organisera arbetet som crowdsourcing och egenanställning har gjort det svårare att säga vem som har ansvar för arbetsmiljön. Vad det innebär för lagstiftningen är någonting som Kurt Eriksson har fått i uppdrag av regeringen att utreda.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Tipsa om Chefsnyheterna!

Uppskattar du att få senaste nytt om chef och ledarskap via Chefsnyheterna? Tipsa gärna en kollega eller bekant om att prenumera. Nu får alla prenumeranter på Chefsnyheterna dessutom 30 % rabatt på Blinkist.com 

www.saco.se/chefsnyheterna

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.