Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

25 OKTOBER 2019

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Ensam är stark?

Det flexibla arbetslivet har gett oss frihet att arbeta varifrån vi vill och när vi vill. Men de senaste åren har det kommit varningssignaler om att många känner sig ensamma och isolerade i sitt arbete.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Så säger du nej

Att säga nej är en svår konst. Det kan kännas obekvämt och du riskerar också att göra andra besvikna. Men det finns sätt att vända ett nej till en positiv upplevelse.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Nya krav ställs på ledare - gamla modeller gäller inte längre

Förändringen är det enda som är konstant och nu förändras arbetslivet snabbare än någonsin. Det ställer nya krav på ledarskapet att navigera i ett oförutsägbart landskap.

Läs mer på tidningen Civilekonomens webb

Så stärker du självförtroendet efter negativ kritik

Det är helt normalt att bli besviken, upprörd eller missmodig när någon kommer med negativ feedback på en jobbinsats. Men i stället för att falla för frestelsen att slå bakut, kan du testa några tips som kan stärka självförtroendet och leda till andra fördelar.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Konsten att fatta beslut i ledningsgruppen

Fortfarande när vi närmar oss 2020 fokuserar de flesta på ”vad” man ska besluta och underskattar ”hur” besluten fattas. Jag ser det gång på gång i ledningsgrupper. Här kan de flesta ledningsgrupper få ordentlig utväxling på ganska enkla justeringar.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Nio tips för bättre möten

Blir du stressad av att din dag äts upp av möten som avlöser varandra? Då är du inte ensam. Men med några enkla knep går det att få en bättre möteskultur på jobbet.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Kulturkrock när svenskt ledarskap möter världen

En av utmaningarna för framtidens ledare är att hantera den ökade globaliseringen. Som ledare här i Sverige kommer man i många fall ha ett team med en mångfald av kulturer och nationaliteter. Kanske är det också aktuellt att ta sig an ledarrollen i till exempel ett dotterbolag i ett annat land.

Läs mer på tidningen Civilekonomens webb

Hög arbetsbelastning kräver bra återhämtning

67 % av akademikerna anser att de har för mycket att göra på jobbet, visar en bearbetning av Arbetsmiljöverkets arbetsmiljöundersökning som Saco gjort. Om du har hög arbetsbelastning är det extra viktigt med en bra återhämtning.  Sacos arbetsmiljöexpert Karin Fristedt ger råd.

Läs mer på Sacos webb

Därför blir mötena fler

Det blir allt fler möten på jobbet. I ett nyligen avslutat forskningsprojekt har forskare vid Malmö och Lunds universitet undersökt varför. 

Läs mer på tidningen Karriärs webb

Mät på rätt sätt - få ut mer

En bra medarbetarenkät kan hjälpa till att fånga vad medarbetarna verkligen tycker – en dålig enkät kan både överskatta och underskatta problem. Så för att få fram fakta måste du veta vad du vill mäta – och varför. Och resultatet måste tolkas i dialog med medarbetarna.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Jobben hittas oftast i det egna nätverket

Personliga nätverk och egna initiativ är överlägset viktigast på arbetsmarknaden. Den vägen hittade över hälften av alla svenskar sitt senaste jobb, enligt en Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av Randstad. Få hittar jobb via sociala medier.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Sjuknärvaro dyrt för företagen

Att gå till jobbet fast man är sjuk kan både leda till framtida förtidspension och bli dyrt för arbetsgivaren. Det visar en ny studie från Högskolan i Gävle.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Det får unga att våga ta chefsuppdrag

Studenter och akademiker i början av karriären vill hellre bli specialister än chefer. Att göra skillnad på arbetsplatsen lockar mer än pengar när unga står inför valet att bli chefer, enligt en ny undersökning. 

 

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Tipsa en chefskollega!

Uppskattar du att få senaste nytt om chef och ledarskap via Chefsnyheterna? Tipsa gärna en kollega eller bekant om att prenumerera.

www.saco.se/chefsnyheterna

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.