Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

25 SEPTEMBER 2015

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Ny föreskrift ska få stopp på jobbstressen

Så har den till slut blivit verklighet – föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö. Förhoppningarna är att den ska få stopp på den galopperande ökningen av sjukskrivningar på grund av stress och andra psykosociala faktorer.

Läs mer på Tidningen Arbetslivs webb

Seminarium om psykosocial arbetsmiljö

I samband med Skyddsombudens dag 21 oktober bjuder Saco in till en aktuell föreläsning om den kommande föreskriften på det psykosociala området. Alla som är intresserade av arbetsmiljöfrågor är välkomna. 

Mer information och anmälan på Sacos webb

"Ledarrollen är A och O"

I projektet ”Lärare som ledare” guidar Daniel Prsa och Linda Sikström lärare i att utveckla sitt ledarskap. Grunden handlar om att bygga relationer till eleverna.

Läs mer på tidningen Skolvärldens webb

Instagram som intranät

Palle Lundberg utsågs till Årets Chef 2009. Han har mer än 25 års erfarenhet av ledarskap och är idag stadsdirektör i Helsingborg. Nu satsar han på ett öppet intranät via Instagram.

Läs mer på Sveriges Kommunikatörers webb

Framtidens arbetsplats

För att locka rätt medarbetare i framtiden måste företagen bli mer flexibla i sin syn på hur arbetet ska utföras och medarbetarna måste bli mer självgående.

Läs mer på CFO Worlds webb

Tre av fem drömmer om att byta till ett annat jobb

Mer än varannan person i åldern 40–55 år vill byta jobb, och de flesta tänker på det minst en gång i veckan. Samtidigt är det få som vet vad de skulle vilja göra i stället. Det visar en ny undersökning från Folkuniversitetet.

Läs mer på DN Ekonomis webb

Eu-domstolen: Restid är arbetstid

Full lön i samma stund du lämnar hemmet, det har EU-domstolen bestämt ska börja gälla för arbetstagare utan ett fast kontor.

Läs mer på Expressens webb

Män som tar hand om sjuka barn får lägre lön

Föräldrar som tar hand om sjuka barn får en sämre löneutveckling senare livet. I synnerhet gäller det män. En pappa som ofta stannar hemma från jobbet när barnen blir sjuka har efter 13 år fem–sex procent lägre lön än den genomsnittlige ”vabbaren”.

Läs mer på DN Ekonomis webb

Eget rum tillbaka som kontorstrend

På det moderna kontoret har chefen inte störst rum, kanske inte ens en egen arbetsplats. Med flexibla kontorslösningar försvinner gamla statusmarkörer och rollerna förändras, men det allra senaste är något annat: det egna rummets renässans.

Läs mer på tidningen Karriärs webb

Kvalitetsmässan: Att leda i förändring

Kvalitetsmässan i Göteborg 3-5 november  har många seminarier om chef- och ledarskap, bland annat under temat "Att leda i förändring".

Läs mer på Kvalitetsmässans webb

Träning på jobbet stärker sammanhållningen

Fysisk aktivitet på arbetstid förbättrar inte bara hälsan utan kan också förbättra relationerna mellan kollegor i en arbetsgrupp. Det visar en dansk-svensk forskningsstudie. 

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.