Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

27 FEBRUARI 2015

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Vad gör du när det värsta händer?

Att agera när medarbetarna drabbas av svåra livshändelser som sjukdom och död är en av de svåraste delarna av chefskapet. Det handlar om att vara lyhörd och anpassa sitt ledarskap efter situation och person. Saco Chefsråd, som består av erfarna chefer från olika delar av arbetslivet, har diskuterat frågan och delar med sig av sina tankar och erfarenheter.

Läs mer på Saco.se

Färre medarbetare ska minska chefernas stress

Västra Götalandsregionen har som första offentliga arbetsgivare infört ett normtal för chefer. Ingen ska ha ansvar för mer än 35 medarbetare.

Läs mer på tidningen Vårdfokus webb

Så speciella är svenska chefer

Sverige anses vara ett av de bästa länderna i världen på innovation. En framgångsfaktor är sättet vi leder och organiserar arbetet. Det menar Klara Adolphson, enhetschef för innovationsledning på Vinnova, snart ny VD på den digitala designbyrån Doberman, som utsetts till Sveriges bästa arbetsplats. 

Läs mer på tidningen Resultats webb

Så påverkas hjärnan av dåligt självförtroende

Hur påverkas vår prestationsförmåga av dåligt självförtroende? Hjärnforskaren Sara Bengtsson har studerat hur hjärnan påverkas genom att ta socialpsykologin in i magnetkameran. Arbetslivet skulle må bra av mindre individfokus, är en av slutsatserna.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Arbetsgivarens dröm tills de bränner ut sig

 Den typiska patienten på landets stressmottagningar är en kvinna i 40-årsåldern. Hon är högutbildad och har ett kvalificerat jobb. Att vara lyckad upplevs som viktigare än att må bra. Därför ignorerar många kroppens varningssignaler om att belastningen är för hög, menar överläkaren Kristina Glise som dagligen träffar unga och högpresterande patienter som bränt ut sig.

Läs mer på SvD:s webb

Kan vi fika oss friska?

Måste all återhämtning ske på fritiden eller går det att återvinna orken under arbetstid? Det ska en forskargrupp i Skåne ta reda på. Vårdcentralerna blir studieobjekt.

Läs mer på tidningen Lag & Avtals webb

Hon vill sätta stopp för trista jobbmöten

Donna Hanafi har haft flera toppjobb inom it-branschen och utsågs nyligen till en av Sveriges digitala stjärnor av Veckans affärer. Nu vill hon revolutionera hela världens möteskultur med en app.

Lär mer på DN Ekonomi

Jusek först ut med webbaserat karriärstöd

En stark LinkedIn-profil ger ett bättre läge när man söker jobb. Även rätt kandidat för jobbet kan bli bortgallrad om profilen på LinkedIn är för svag. Därför lanserar Jusek tillsammans med Cruited.com en helt ny webbaserad granskning online av Linkedin-profilen, CV och personligt brev. 

Läs mer på Jusek.se

Bodil Jönsson: "Vi borde jobba två timmar per dag"

Professor Bodil Jönsson är expert på begreppet tid. Hon menar att den snabba teknikutvecklingen gör att vi helt och hållet måste förändra synen på arbete och överväga att gå ned till 2 timmars arbetsdag.

Läs mer på Veckans Affärers webb

Så skapar man en bättre arbetsplats

Utveckla ledarskapet, engagera medarbetarna och skapa ett positivt arbetsklimat. Det är tre grundläggande tips för hur man får en bättre arbetsplats, enligt Per Larsson, talesperson i psykosociala frågor på hälsoföretaget Previa.

Läs mer på DN Ekonomi

I nytt radioprogram: Varför så få kvinnor på höga chefsposter?

Första avsnittet av Sveriges Radios nya programserie Kvinnorna och pengarna handlade om det låga antalet kvinnor i börsbolagens styrelser.

Lyssna på Sveriges Radios hemsida

5000:e prenumeranten vinner en bok

Snart har vi 5000 prenumeranter på Chefsnyheterna. Stort tack till alla er som redan prenumererar! Den 5000:e prenumeranten vinner den sprillans nya och omtalade boken Bortom glastaket – 26 ledande kvinnor om karriär, drivkrafter och ledarskap. Tipsa gärna vänner och kollegor som är intresserade av chef- och ledarskap.

Chefsnyheterna

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.