Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

27 MARS 2015

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Välkommen till seminarium: Chefen och lönesättningen

När löner sätts lokalt och individuellt kan chefen använda lönen för att styra och motivera, medan medarbetaren ges möjlighet att argumentera för sin lön och karriärutveckling. Det ställer stora krav på den lönesättande chefen, och kräver också att det lokala facket, HR och ledningen samerkar med cheferna. Saco bjuder in till ett seminarium den 21 april för att diskutera lönesättning på alla nivåer i organisationen - med chefen i centrum.

Läs mer och anmäl dig på Sacos webbplats

"Höj chefslönerna i offentlig sektor, Micko"

I en debattartikel i Dagens Samhälle uppmanar Juseks VD SKL:s nya ordförande Lena Micko (S) att höja chefslönerna i offentlig sekor. När konkurrensen om kvalificerade medarbetare hårdnar måste det offentliga anstränga sig mer, skriver han.

Läs mer på tidningen Dagens Samhälles webb

Chefen har dålig koll på psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa är i dag den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Trots det står många arbetsgivare som handfallna när problemen väl uppstår på deras arbetsplats. En öppnare dialog, bättre rutiner och ett tydligare ledarskap efterlyses av experter.

Läs mer på Svd Näringslivs webb

Chefsexperten: "Du behöver inte fejka"

Problemet är inte brist på utbildning för ingenjörer som erbjuds chefstjänster, utan brist på tid att faktiskt gå dem. Och strunta i att fejka när du inte kan. Sveriges Ingenjörers chefsexpert Natasha Kavalic kommenterar råd från amerikansk chefsrådgivare.

Läs mer på Ingenjörskarriär.se

Lean är ett sätt att leda och går inte att delegera

Lean är ett begrepp som över tid har utvecklats och tolkats på ett flertal sätt och som ursprungligen härstammar från den japanska biltillverkaren Toyota. Detta  koncept ger sig många nu på att föra in inom industrin, men även inom sjukvård med mera. Många företag hoppar på tåget, men endast 10 procent når dit de vill.

- Man kan nå vissa resultat, när man endast jobbar med att minimera slöseri och standardisera verksamheten osv, men oftast så är det inte hållbart, säger Jonas Renström, forskare vid Högskolan i Gävle.

Läs mer på Högskolan i Gävles webb

Rättvist ledarskap ökar produktiviteten

Rättvist ledarskap är bra för produktiviteten, visar en ny studie från institutionen för miljömedicin, Karolinska institutet. Även när det finns arbetsmiljöproblem presterar de anställda bättre om chefen är schysst och det sociala klimatet på jobbet är gott.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Allt fler sjuka arbetar

Allt fler går till jobbet trots att de borde sjukskriva sig och stanna hemma. Det är människor som jobbar med människor som står för högsta sjuknärvaron, visar den största arbetsmiljöundersökningen i Sverige.

Läs mer på tidningen Arbetets webb

Kvinnor som säger ifrån missgynnas

Män som är chefer tjänar mer på att säga ifrån på jobbet än sina kvinnliga kolleger. De manliga cheferna är dessutom mindre sjukskrivna och har bättre villkor. Det visar en pågående undersökning på 6 500 chefer.

Läs mer på Visions webb

Bra chefer gör oss lyckliga

Men chefer som är otydliga och dåliga på feedback gör att vi blir olyckliga - både på jobbet och på fritiden, enligt undersökningen Happiness 2015.

Läs mer på Motivation.se

Hon blev årets chef 2015

Christina Forsberg, avdelningschef på CSN, blev utsedd till årets chef när tidningen Chef delade ut priser. Läs mer om vinnarna i de olika kategorierna. 

Läs mer på Tidningen Chefs webb

Här vill Sveriges studenter jobba

Arbetar du på Google eller Ikea? Då jobbar du på en av Sveriges mest eftertraktade arbets­platser. Företagen toppar återigen Universums undersökning Företagsbarometern som tar reda på var studenter helst vill arbeta efter examen.

Läs mer på DN Ekonomi

Tredelad föräldraförsäkring ger mer jämställt arbetsliv

Ett jämställt uttag av föräldraledigheten är en av nycklarna till ett mer jämställt arbetsliv. Därför tycker Saco att föräldraförsäkringen ska vara delad i tre lika stora delar om 130 dagar per del. Samtidigt bör jämställdhetsbonusen avskaffas då den inte har haft effekter som leder till ett jämnare uttag av föräldrapenningen.

Läs mer på Sacos webb

Inhyrd personal känner mindre tillit

Inhyrd personal skiljer sig från traditionellt anställd personal när det gäller generell tillit till andra människor i samhället och tillit till de kollegor som de arbetar tillsammans med. Inhyrd personal rapporterar mindre sannolikt stark tillit. Det visar en ny avhandling om personalinhyrning från Mittuniversitetet.

Läs mer på Mittuniversitetets webb

Övriga chefsnyheter

DN Ekonomi: Passiva sparare gynnas bäst i PPM-systemet

Statskoll.se: Kamerakoll på anställda kan vara olagligt

Högskolan i Skövde: Lunchpromenaden - en D-vitamininjektion för kroppen

 

Nu tar Chefsnyheterna lite påskledigt och återkommer med nästa nummer den 17 april. Glad Påsk!

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.