Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

27 SEPTEMBER 2019

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Så hanterar du perfektionism

Strävan efter perfektion kan hindra din karriär över tid, men det är inte alltid lätt att ändra tankar och beteenden som bygger på höga förväntningar. Men genom att ta små steg kan prestationsstressen minska.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Nu hamnar klimatfrågorna på chefens bord

Klimatengagemanget växer i samhället. Hur möter man som chef de krav såväl omvärld som anställda ställer? 

Läs mer på Chefstidningens webb

Sju strategier för jobb kontra privatliv

Hur förhåller vi oss till den flytande gränsen mellan arbete och privatliv? Tre forskare har identifierat sju olika strategier som chefer och anställda använder sig av.

Läs mer på tidningen Karriärs webb

5 nyckelfaktorer för effektiva möten

Möten kan ibland kännas som slöseri med tid. Här är tipsen för hur mötena blir effektiva.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Ledarskapsutveckling kan ske i vardagen

Ledarskapsutveckling kan ske på andra sätt än genom att skicka cheferna på kurser. Mycket kan göras i vardagen genom till exempel förändrade roller och arbetsuppgifter. Men det kräver att företagen stöttar ledarskapsutvecklingen på ett systematiskt sätt i organisationen, visar en rapport.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Nytt verktyg som varnar för stresss

Ett nytt verktyg har utarbetats för att arbetsgivare ska kunna känna igen varningssignaler och sätta in åtgärder när medarbetare drabbas av stress eller annan ohälsa på grund av arbetet. Detta för att förebygga eller förkorta sjukskrivningar.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Chefens förutsättningar påverkar personalen

Mellanchefer i äldreomsorgen behöver backas upp med stöd och resurser, annars ökar risken för stress samtidigt som ledarskapet blir lidande. Men även om det finns brister i förutsättningarna upplever de flesta arbetet som en positiv utmaning, visar en avhandling.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Konsten att ta en paus

Varför är det så svårt att ta en paus, trots att den kan vara nödvändig? Det undersöker Patrik Hadenius i sin nya bok. Han vill inspirera oss till att våga pausa mer. På köpet kan vi bli mer kreativa och skickliga på att lösa problem.

Läs mer på tidningen Civilekonomens webb

Ta tröttheten på allvar

Trött på jobbet? Alltså, inte specifikt kopplat till själva arbetsuppgifterna utan rent allmänt. Det är en varningssignal att ta på allvar enligt Göran Kecklund, professor med inriktning på psykobiologisk sömnforskning och föreståndare vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Anna Breman: livslångt lärande är en framgångsfaktor

Kan livslångt lärande vara en framgångsfaktor i kärvare tider? Ja, det menar Anna Breman, nationalekonom och expert i regeringens utredning om arbetsrätten.

Läs mer på tidningen Civilekonomens webb

Arbetsmiljön viktigaste faktorn när unga akademiker söker jobb

Trevliga kollegor och bra arbetsmiljö är viktigast när studenter och akademiker i början av karriären ska välja arbetsplats. Det visar en undersökning där drygt 7 000 unga akademiker svarat.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Fack och arbetsgivare har lätt att komma överens vid uppsägning

Förhandlingar vid uppsägningar är sällan något problem. Fack och arbetsgivare är oftast nöjda med utfallet, enligt en studie beställd av facket.
– Politikerna har satsat på fel häst, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef för Sveriges Ingenjörer.

Läs mer på tidningen Lag & Avtals webb

Så undviker du att bli förkyld och att smitta dina kollegor

När det börjar bli kallt ute och alla är tillbaka på jobb och skola brukar förkylningarna komma som ett brev på posten. Men det finns knep att ta till, både för att undvika att bli smittad och för att inte smitta dina kollegor.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Nytt avsnitt av Sacopodden: Om anställningstrygghet och kompetensutveckling

Att vara trygg på jobbet är en förutsättning för att kunna göra ett bra jobb och må bra. Men din trygghet hotas av att LAS ska reformeras.

Läs mer och lyssna på Saco.se

Mobilen har förändrat hur vi ser på social kompetens

Att ständigt vara aktiv på nätet premieras och uppmuntras av samhället. Därför har vi också börjat acceptera att människor beter sig allmänt ohyfsat mot oss. Mobilen går före allt. Det menar Nanna Gillberg på Handelshögskolan i Göteborg. 

Läs mer på Forskning.se

Många företagare rundar LAS-regler

Företagare vill gå hårt åt arbetsrätten i de förhandlingar och utredningar som nu pågår. Inte minst gällande las där nästan hälften av företagen rundar regler för att säga upp folk, visar en ny undersökning.

Läs mer på tidningen Arbetets webb

Seminarium: Hur skapar vi återhämtning?

Välkommen till Sacos seminarium på Skyddsombudens dag 23 oktober. Vi får lära oss om kopplingen mellan psykosocial arbetsmiljö, återhämtning och hälsa, med hjälp av överpsykolog Kerstin Wentz. Vi får även prova ett verktyg för att uppskatta återhämtningsbehovet efter arbetet. Hur kan vi sedan arbeta med att få bättre balans och vad är skyddsombudets och fackets roll i det hela?

Läs mer och anmäl dig på Saco.se

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.