Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

28 NOVEMBER 2014

Sabbatsår kan bli karriärlyft

Ta ett sabbatsår. Så lyder det senaste tipset för att nå toppositionerna i företaget. Enligt chefrekryterarna blir det allt vanligare att cheferna tar långledigt.

Läs mer hos SvD

Orättvist ledarskap ökar risk för mobbning

Hur uppstår egentligen mobbning på jobbet? En ny studie från Karolinska Institutet pekar ut en rad faktorer i arbetsmiljön att se upp med.

Läs mer hos Arbetsliv

Verkliga möten kan bli ett lyft för karriären

Facebook, Linkedin och Twitter i all ära. Möten öga mot öga smäller ändå högst. Dagens Nyheter har tittat närmare på ett antal fysiska karriärnätverk.

Läs mer hos Dagens Nyheter

Chefer vill inte medge att de blir diskriminerade

Många kvinnliga chefer som blivit diskriminerade förnekar att det hänt. Det kan ha betydelse för hur de hanterar diskriminering i sin egen organisation.

Läs mer i Jusektidningen

Större intresse för löneväxling

Att löneväxla innebär ofta att byta en del av lönen mot en extra pensionsinbetalning. Det kan vara en bra lösning om du tjänar över 38 000 kronor i månaden. Men det finns detaljer som du och arbetsgivaren måste komma överens om innan du bestämmer dig.

Läs mer i Ingenjören

Unga vill inte ha en chef som bossar

Med en ny syn på arbete och ledarskap utmanar generation Y de rådande normerna i arbetslivet. Men de unga svenska arbetstagarnas krav kan också bli deras fall – i dag finns ett startfält med unga globala talanger som slåss om samma jobb.

Läs mer hos Civilekonomen

”Stressreaktioner är livsnödvändiga”

Utbrister du TGIF varje fredag? Räknar du ner dagarna till nästa långledighet? Helg och semestrar i all ära, men vill du minska risken för, och effekten av, negativ stress är det viktigt att få in återhämtning i vardagen också.

Läs mer hos Ingenjören

Mobilen kan påverka sömnen

Många tar med sig surfplattan eller mobilen ända ner i sängen. Sömnforskare ska nu undersöka om apparaternas blåa skärmljus påverkar sömnen och nästa dags prestationer. De vill även utveckla en mobilapp, som ska ge stöd vid sömnproblem.

Läs mer i Arbetsliv

Så får du hjärnan att orka längre

Minnet och andra ”tankeförmågor” dalar med åren och nu ska vi jobba allt längre. Hur ska man anpassa jobben till de dalande förmågorna? Och vad går att göra för att bromsa nedgången?

Läs mer hos Sunt Arbetsliv

Därför slöar du på jobbet

Surfa runt på Facebook och Youtube, dricka kaffe, boka resor eller prata i telefon. Flera timmar om dagen ägnar vi åt annat än att jobb under arbetstid. Sociologen Roland Paulsen vet varför vi maskar på jobbet.

Läs mer hos Dagens Nyheter

Nytt för chefer på Saco.se

Sacos webbsida har fått ett ansiktslyft. Det gäller även chefssidorna som har uppdaterats med nytt material som är till nytta för dig i din chefsroll. Ta bland annat del av den senaste forskningen på området och få information om vad Sacoförbunden kan erbjuda dig som är chef och akademiker.

Läs mer på Saco.se

Improvisation ökar kreativiteten på jobbet

Improvisationsteater är rena vitamininjektionen för kreativiteten. Dessutom gynnar övningarna inte bara den enskilda medarbetaren utan hela organisationen. Det visar en ny studie från Lunds universitet.

Läs mer på SvD.se
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.