Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

28 OKTOBER 2016

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Så lyckas du som mellanchef

Mellanchefen har en av arbetslivets mest utmanande positioner, konstaterar Helena Källerman, som presenterar en sjustegsmodell för hur man kan hantera utmaningarna.

Läs mer på tidningen Civilekonomens webb

Expertens 8 steg till en lyckad förändring

För att lyckas med en förändring krävs en god morot, tålamod och en bra förklaring. ”Det som är självklart för ledningen kan slå ner som en bomb i organisationen”, säger ledarskapsutbildaren Anders Kinding.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Så ger du bra feedback i mejl

Blir dina mejl missförstådda? För chefer finns några enkla saker att tänka på för att medarbetare ska ta kritisk feedback på ett bra sätt.

Läs mer på Ingenjörskarriar.se

Mejlen regerar

Trots många nya kommunikationssätt som chatt och sociala medier lägger kontorsanställda i Sverige en stor del av sin tid på att läsa mejl. Vissa ägnar så mycket som sex timmar av sin arbetsdag åt mejlkorgen.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Ubildningarna som lönar sig mest och minst

Det lönar sig alltid att läsa vidare på högskola eller universitet – eller? En ny undersökning från Saco visar att högre utbildning kan vara en ekonomisk förlustaffär, bland annat för förskolelärare, tandhygienister och konstnärer. SvD Näringsliv listar de mest lönsamma och olönsamma högskoleutbildningarna.

Läs mer på SvD:s webb

Fel förutsättningar skapar lata medarbetare

Visst kan vissa medarbetare vara felrekryteringar, men för de allra flesta räcker det med stöd och uppmuntran för att prestationerna ska skjuta i höjden. Om du tycker att medarbetarna är lata, ta en titt på de här sex faktorerna. Det kan vara de som är problemet.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Gränslöst arbetsliv

Är flexibiliteten en möjlighet eller en stressfälla? Hur ska vi hantera gränslösheten för att undvika ohälsa? Det var frågor som togs upp på Sacos seminarium på skyddsombudens dag i veckan. Med bland andra arbetslivsforskare Christin Mellner.

Se inspelning av seminariet på Sacos webb

Därför blir du mindre stressad med hund på jobbet

Att ta med din hund till jobbet hjälper inte bara minska stressen – det stimulerar också till bättre social interaktion, enligt forskare. 

Läs mer på tidningen Veckans Affärers webb

Den svenska sjukfrånvaron kostar 20 miljarder

Sjukfrånvaron kostar Sveriges kommuner, landsting och regioner 20 miljarder kronor om året. Det visar en rapport som fackföreningen Vision publicerat.

Läs mer på DN:s webb

Led som Caesar

Julius Caesar är kanske inte den bästa förbilden för ett modernt ledarskap. Men trots det går hans ledarstil att tillämpa än i dag. Så om du vill leda som en kejsare: här är sju principer att gå efter.

Läs mer på Kvalitetsmagasinets webb

Stor skillnad i arbetstid mellan olika länder

Amerikaner jobbar ungefär 25 procent mer än européer, enligt en ny studie. Det motsvarar en timme per arbetsdag. Men det finns ingen omedelbar koppling mellan långa arbetsdagar och ökad produktivitet.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.