Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

29 MARS 2018

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Är du totalseparerare eller arbetsintegrerare?

Den digitala tekniken har luckrat upp gränserna mellan arbete och privatliv. Men hur vi använder och förhåller oss till tekniken varierar. En del låter aldrig arbetet inkräkta på privatlivet medan andra lever gränslöst, visar ett forskningsprojekt.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Tre tips: Så kan du motivera dina medarbetare

Uppmuntra personliga förmågor, ge utrymme för experimentlusta och visa på resultatet. Det är tre tips för att peppa och motivera medarbetare som tappat glöden.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Sex strategier för jobbsökaren mitt i livet

Mitt i karriären är det många som känner sig förvirrade och osäkra inför vad som krävs av dem när de söker ett nytt jobb.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Många ljuger - då blir referenser allt viktigare

Sex av tio rekryterare upplever att kandidaterna ljuger, eller sockrar sin cv. Fyra av tio rekryterare har avbrutit en rekrytering för att adepten underlåtit att säga sanningen

Läs mer på tidningen Civilekonomens webb

4 tips för en hälsosam arbetsplats

En undersökning som genomförts på uppdrag av Länsförsäkringar visar att sex av tio småföretagare inte har kompetens att hantera fysisk eller psykisk ohälsa som drabbar en anställd. Nästan lika många upplever att de saknar verktyg för att hantera ohälsa.  

Läs mer på Vd-tidningens webb

Dagdröm på jobbet och bli en bättre medarbetare

Tappar du fokus och börjar dagdrömma på jobbet? Grattis! Det gör dig till en bättre medarbetare.

Läs mer på tidningen Akademikerns webb

Merparten jobbar fortfarande traditionellt

Den senaste undersökningen från Randstads visar att merparten av den svenska arbetskraften fortfarande jobbar på ett traditionellt sätt. Under kontorstid och på en specifik plats. Men, det pågår ett skifte mot mer flexibla arbetsformer.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Skuld och skam kring chefsavgångar

Många chefer tvingas lämna sina uppdrag. Det är något som sker varje dag – ändå är det skambelagt. Chefspodden från Akademikerförbundet SSR tar upp chefsavgångarna ur chefens perspektiv.

Läs mer på Akademikerförbundet SSR:s webb

Kunskapsluckorna om OSA är stora

Nu fyller reglerna om organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) två år. Kunskapsluckorna är dock stora, visar en undersökning med drygt 2000 skyddsombud. På många arbetsplatser har föreskrifterna dock gjort skillnad.

Läs mer på tidningen Du&Jobbets webb

Minskad stress med digitala möten

Flygets miljöpåverkan har debatterats flitigt den senaste tiden. Ett nytt projekt som Trafikverket driver på uppdrag av regeringen, visar att kostnader, koldioxidutsläpp samt stress minskar om man drar ner på jobbresorna och istället satsar på fler digitala möten.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Ledarskap med sikte på generationsskifte

Nätet är fullt av tips för hur man anpassar sitt ledarskap utifrån olika generationer. Nu är det snart dags för nästa kull – Z – att äntra arbetslivet. Vilket sätter fokus på frågan: kan man egentligen definiera en generation?  

 

Läs mer på tidningen Karriärs webb

Så stoppar du smittan på jobbet

Hostig och snörvlig? Att undvika smittor på jobbet kan vara svårt. Särskilt gäller det att se upp med de värsta smittofällorna. Lite vett och etikett i förkylningstider hjälper långt.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Saco tror inte på "utvecklingsledigheten"

Utredningen för hållbart arbetsliv över tid har kommit med ett förslag om ”Utvecklingsledighet”. Saco kommenterar att förslaget visar på en god ambition men tyvärr inte hamnar rätt. "Möjligheter till kompetensutveckling behöver förbättras men vi ser inte att utredningens förslag är rätt väg framåt.", skriver Saco. 

Läs mer på Saco.se

Övriga chefsnyheter

Ingenjörskarriär: Stillheten i yoga gör chefen bättre

Vd-tidningen: Ny bok om konsten att välja rätt chef

Du&Jobbet: Tänk hjärna när ni planerar kontoret

Akademikerförbundet SSR: Färgas vi av för mycket populärvetenskap?

Veckans Affärer: Här är Sveriges mest populära arbetsgivare 2018

Tidningen Arbetsliv: Långa arbetsdagar kan ge störd hjärtrytm

 

Chefsnyheterna önskar alla läsare en glad påsk!

 

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.