Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

3 FEBRUARI 2017

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

5 sätt att klara jobbet när privatlivet rasar

Svåra händelser i privatlivet kan ha en förödande inverkan på arbetet. Försök inte låtsas som ingenting - anförtro dig till chefen, säger ledarskapsexperten Helle Rosdahl Lund.

Läs mer på tidningen Lag & Avtals webb

Otydlighet fienden nummer ett

Otydliga förväntningar och mål. Det är de största hindren för att lyckas med projekt och problemen beror på dålig kunskap om projektmetodik, bland annat hos ledningen. De slutsatserna drar utbildningsföretaget Wenell av en ny undersökning.

Läs mer på vd-tidningens webb

Lättare att skärma av om jobbet är klurigt

Ju svårare arbetsuppgifter desto mindre störs vi av bakgrundsljud, visar forskning. Genom att exempelvis använda ett mer svårläsligt typsnitt går det lättare att läsa in en text i ett bullrigt kontorslandskap, enligt en ny avhandling.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Höjdare tar hjälp av gatusmarta

Nu startar Fryshuset ett projekt där åtta höga chefer i svenskt näringsliv får var sin ung mentor som ska coacha dem i gatusmart ledarskap.
”Folksam försäkrar varannan svensk, så vi måste kunna förstå och kommunicera med alla i samhället”, säger Folksams vd Jens Henriksson

Läs mer på Di Weekends webb

Så mycket tjänar statens toppchefer

Trafikverkets generaldirektör går om rikspolischefen i lönetopplistan. Vidare är fyra av sex generaldirektörer på topplistan gällande löner kvinnor.

Läs mer på SvD:s webb

Så leder du medarbetare som kan mer än du

Är medarbetarna experter på områden som du inte kan? Då delar du en erfarenhet med många vd:ar i dag. För att leda medarbetare som är mer kunniga behöver du ha fokus på vad de vill och behöver. Här är sex tips för hur du gör.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Du behöver inte jobba mer för att få högre lön - bara smartare

Det är inte mängden jobb som räknas – det viktigaste är att lägga energi på rätt saker.

Läs mer på Dagens industris webb

Kvinnors och mäns ledarskap nära identiskt

En ny studie från Göteborgs universitet visar att kvinnors och mäns ledarskap är nära nog identiskt på sju av åtta undersökta områden. Bara vad gäller risktagande finns det en påvisbar skillnad. I stället påverkar ålder ledarskapet mer än kön.

Läs mer på Kvalitetsmagasinets webb

Företagets etiska kod kan få motsatt verkan i låglöneländer

Svenska företags etiska uppförandekod kan i sämsta fall få motsatt verkan och dölja missförhållanden i verksamhet som är outsourcad till låglöneländer. Det visar Maira Babri i en ny avhandling vid Umeå universitet.

Läs mer på Forskning.se

App checkar hur personalen trivs

Glöm den årliga medarbetarundersökningen. Nu finns en app där chefer och hr-personal löpande kan ställa verksamhetsanpassade frågor till de anställda. Svaren kan användas för att fånga upp arbetsmiljöproblem eller driva förändringsarbete.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Allt fler väljer att "vobba"

Sju av tio tjänstemän "vobbar" i stället för att vabba. Men många upplever att de har svårt att ta hand om sitt barn och arbeta hemifrån samtidigt.

Läs mer på SvD:s webb

Få en bra start på nya jobbet

Du har precis fått nytt jobb och vill visa vad du kan. Men som helt ny på jobbet kan det vara bra att tänka efter före; att lyssna mer än prata, våga fråga när du inte förstår och ställa lagom höga krav på dig själv. Det säger rekryteraren Petra Fryxell.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.