Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

30 SEPTEMBER 2016

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Smart system utmanar HR

Genom att samla personalfrågor på en digital plattform får cheferna bättre koll på de anställda. Det ska öka chansen att locka och behålla skickliga medarbetare. Men kritikerna varnar för risker med utvecklingen.

Läs mer i Chefstidningen

Mammor vill ha flexibel arbetstid

Sex av tio mammor med akademikerjobb säger att de utan flexmöjlighet skulle behöva gå ner i arbetstid. Det visar en undersökning från TNS-Sifo bland Juseks medlemmar.

Läs mer på DN:s webb

21 grunddrag som lyfter ditt ledarskap

Det finns grunddrag som går att hitta hos alla stora ledare. Grunddrag som är stommen i ledarskapet och bygger framgång. Hur många av dem stämmer på dig idag och vilka kan du jobba för att uppnå?

Läs mer på Vd-tidningens webb

Annorlunda seminarium om lön

Tycker du att det kan vara svårt att sätta lön? På det här kostnadsfria seminariet får du delta aktivt och vara med och utforma innehållet med dina erfarenheter och frågeställningar under interaktiva övningar och improvisationsteater. 23 och 30 november.

Läs mer och anmäl dig i Sacos kalendarium

Expertens 5 tips för att skydda företaget mot it-attacker

Jobbdatorer utgör en stor it-säkerhetsrisk för svenska företag. En ny rapport visar att sex av tio anställda lånar ut sin dator till andra.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Lär dig känna igen bra idéer

De förläggare som sa ”nej tack” till att ge ut Harry Potter-böckerna har nog grämt sig mer än en gång. Att säga nej till fel saker kostar företag stora summor i uteblivna intäkter. Vet du vilka idéer du ska säga ja eller nej till?

Läs mer på Vd-tidningens webb

Hot påverkar privatlivet

Anställda på myndigheter som utsätts för hot på jobbet undviker inte att fatta obekväma beslut. Däremot påverkas privatlivet negativt. Det visar en rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Sju tips på förändringsresan

Ska du starta ett förändringsprojekt? För att ro det i land kan du behöva skaffa allierade, sluta vara en tjurskalle och ta reda på vad medarbetarna går igång på. Här är sju tips.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Arbetsklimatet påverkar kreativiteten

Medarbetarnas idéer är ofta betydelsefulla för att förbättra och utveckla en verksamhet. Men rädsla för att göra fel, bli bedömd negativt av andra och osäkerhet på den egna förmågan hämmar kreativiteten, visar en ny avhandling.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Umeå satsar på första linjens chefer

En dialog om arbetsmiljön mellan första linjens chefer och kommunens personalstrateger – kan det öka hälsan bland de anställda? Ja, menar politiker, personalstrateger och cheferna själva i Umeå.

Läs mer på Suntarbetsliv

Så vill Saab-chefen lyfta kvinnorna

Försvarskoncernen Saabs vd Håkan Buskhe har målmedvetet ökat antalet kvinnliga chefer. -  Jag har sett och är helt övertygad om att jämställda organisationer är mer effektiva, säger han.

Läs mer på DN:s webb

Träna bort stressen

Fysisk träning gör oss tåligare mot stress – det är en effektiv och billig metod med få biverkningar. Det visar en ny bok som varvar forskningsrön med träningstips.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Recept för lyckad omorganisation

Omorganisationer tar ofta längre tid att genomföra och kostar mer än planerat. Det är viktigt att involvera medarbetarna och att planera utifrån organisationens kultur och erfarenheter, enligt en rapport från Statskontoret.

Läs mer på tidningen Publikts webb

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.