Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

31 JANUARI 2020

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Elva sätt att misslyckas som ledare

En brittisk undersökning visar att var femte anställd hatar sin chef och att halva personalstyrkan ser chefen som den huvudsakliga anledningen till missnöje på jobbet. Så vad gör en misslyckad ledare?

Läs mer på tidningen Civilekonomens webb

Undvik det här om du vill ha en befordran

Är du överdrivet kritisk eller gillar kontorsskvaller? Då kan det vara läge att ändra beteende − i alla fall om du vill klättra på karriärstegen.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Då riskerar chefer att bli mobbade

Chefer som är nya på jobbet löper högre risk att bli mobbade, visar en ny studie. Risken för chefsmobbning ökar också vid omorganisationer och om rollerna är oklara.

Läs mer på Suntarbetsliv.se

Har du hjärnkoll på besluten?

Neuroledarskap i praktiken ligger i tiden. Men vad handlar det om egentligen? Den här artikeln går till botten med frontallobens del i beslutsfattandet.

Läs mer på Chefstidningens webb

Fastnat på jobbet? Så tar du dig vidare

Har du ett bra jobb men går karriären på tomgång? Eller har du tröttnat och vill gå vidare? Här är tipsen som kan vända en jobbig situation.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Så lyckas ni med teamarbetet

Medarbetare i välfungerande team trivs bättre på jobbet, är mindre stressade och har lägre korttidsfrånvaro. Men för att kunna arbeta effektivt ihop krävs tydliga mål och gemensamma spelregler för samarbetet.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Större risk för sextrakasserier som chef

Att klättra uppåt i karriären skyddar inte kvinnor från sexuella trakasserier på arbetsplatsen. I själva verket är risken för att utsättas större som mellanchef, visar en ny studie. 

Läs mer på DN:s webb

Så stoppar du skitsnacket på golvet

Skitsnack och skvaller på golvet? Se det som en tidig och viktig signal på att något är fel och att du som chef måste agera.

Läs mer på Chefstidningens webb

Nu får du som chef hjälp att upptäcka missbruk

I snitt en av fem kollegor på en vanlig arbetsplats ligger i riskzonen för missbruk. En ny digital checklista ska hjälpa HR och chefer att upptäcka tidiga signaler på missbruk – och agera i tid.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Få är redo att ta tåg på jobbresan

Genom ett ändrat resebeteende går det att minska svenskarnas klimatutsläpp rejält. Hos resenärerna finns också en stor acceptans att välja andra transportslag än flyg. Förutom när det gäller tjänsteresor. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Fem tips för en framgångsrik onboaring

När man är med och tävlar om de stora talangerna gäller det att tänka rätt för att det ska bli en långsiktig relation. Här är fem tips för en framgångsrik onboarding.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Exitintervjun - ett viktigt tillfälle att fånga upp feedback

Ett avslutningssamtal kan erbjudas medarbetare som slutar för att fånga upp deras tankar och erfarenheter. Intervjun kan ge företaget viktig information för att förbättra organisationen, något som kan gynna kollegor och framtida anställda.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Många går tillbaka för tidigt efter sjukdom

Att undvika smitta handlar inte bara om vår egen hygien utan också hur omgivningen beter sig. Nu visar en ny undersökning att sex av tio går tillbaka till jobbet innan de är helt friska.

Läs mer på tidningen tidningen Arbetslivs webb

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.