Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

4 DECEMBER 2020

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Därför funkar det inte att delegera

Ledarskap är att fördela arbetsuppgifter, lära upp och motivera medarbetarna så att de kan fungera tillsammans i harmoni och produktivitet. Ändå sitter ofta chefen och gör om medarbetarnas arbete på kvällar och helger. Varför blir det så?

Läs mer på tidningen Akavia Aspekts webb

Den vuxne i rummet klarar samtalet

I de riktigt svåra samtalen gäller det att behålla lugnet. Som chef bör du vara saklig, korrekt och ha bra på fötter. De råden ger psykoterapeuten Jakob Carlander i en ny handbok för chefer.

Läs mer på tidningen Skolledarens webb

Allt för teamet

Arbetsgivare och chefer bör kratta för bra teamkänsla. Men sammanhållningen kan faktiskt också bli för stark.

Läs mer på tidningen Essens webb

Fyra sätt att följa upp en arbetsintervju

Efter en jobbintervju gäller det att ha is i magen och invänta besked. Det finns dock sätt att göra sig påmind i rekryteringsprocessen – men då gäller det att pricka in rätt tidpunkt.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Dags att skippa åldersnojan

I boken ”Välj din ålder” uppmanar PR-konsulten och framtidsspanaren John Mellkvist läsaren att skippa åldersnojan och istället bejaka den ålder hen befinner sig i. Utifrån sina egna erfarenheter och vetenskapliga fakta skriver han om åldrandets gåta och vilket avtryck den gjort på det svenska samhället. 

Läs mer på Vd-tidningens webb

Så får du tid och utrymme för kompetensutveckling

Kompetensutveckling är viktigare än någonsin. Men hur får vi tid och utrymme för det livslånga lärandet i vår redan pressade arbetsvardag? - Se till att ha ett bra vardagslärande och gå gärna en digital kurs tillsammans med en kollega, säger Pär Lager, expert på lärande och utveckling i arbetslivet.

Läs mer på tidningen Ingenjörens webb

Digitala möten hindrar oliktänkande i gruppen

Digitala mötesverktyg som Zoom och Teams hindrar oliktänkande i gruppen och leder ofta till att en eller ett fåtal personer dominerar. Det hävdar Erica Dhawan som snart är aktuell med en bok om kroppsspråk på digitala möten.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Så stöttar du medarbetare under den mörka coronavintern

Många jobbar fortfarande helt på distans samtidigt som årets mörkaste tid närmar sig. Som chef kan det vara svårt att upptäcka om medarbetare är stressade eller inte mår bra. Men det finns saker du kan göra för att stötta.

Läs mer på tidningen Akavia Aspekt:s webb

Så skapar du den bästa starten för nyanställda

Ge nyanställda en genomtänkt introduktion och uppmuntra dem att ställa frågor. Se till att de inte försöker kompensera brist på erfarenhet genom att jobba över. Det budskapet kommer från en ny studie av första tiden i arbetslivet.

Läs mer på tidningen Du & Jobbets webb

Sju sätt att få till vardagsmotion

Att ta korta rörelsepauser under arbetsdagen är ett smart sätt att förbättra sin fysiska hälsa och minska risken för värk i kroppen. På köpet följer bättre minne, koncentrationsförmåga och humör.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Nya strategier krävs för företagens affärsresor

En ny undersökning visar att framtidens affärsresor är oumbärliga för företagens tillväxt men kräver nya strategier. Nästan 9 av 10 svenska affärsresenärer tror på negativa konsekvenser för sitt företag till följd av uteblivna affärsresor och därmed färre fysiska möten som ett resultat av Covid-19-pandemin.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Färre personal ökar risken för våld på jobbet

För låg bemanning kan leda till våld och hot. Kriminologen Sofia Wikman har fått forskningsmedel för att närmare undersöka kopplingen till försämringar i arbetsmiljön.

Läs mer på tidningen Du & Jobbets webb

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedI

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.