Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

5 FEBRUARI 2016

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Tio råd om att rekrytera nya medarbetare

Att anställa är en viktig och stor investering. Processen kräver både tid och kompetens. Men tänk på att en felrekrytering blir ännu dyrare och mer tidsödande. Saco Chefsråd har tagit fram tio råd till chefer som ska rekrytera nya medarbetare.

Läs mer på Sacos webb

Kommunikativa chefer gynnar organisationen

Alla ledare och chefer kommunicerar, men alla är inte kommunikativa. Att strukturera, utveckla, interagera och representera är de viktigaste beteendena hos den kommunikativa ledaren. Det visar en ny avhandling vid Mittuniversitetets forskningscentrum DEMICOM.

Läs mer på Forskning.se

Februari - då vobbar Sverige

Nu är februari, eller vabruari som månaden kallas, åter igen här. Under årets sjukaste månad arbetar många föräldrar när de är hemma med sjukt barn – trots att var tredje helst slipper.

Läs mer på SvD:s webb

Smal väg till topptjänsterna

Ny rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, visar hur tidigare frånvaro påverkar anställningsbarheten till unika positioner.

Läs mer på Chefstidningens webb

Hård kritik mot förslag om visselblåsarskydd

Regeringens förslag om skydd för visselblåsare får hård kritik från Lagrådet, som anser att lagförslaget är vagt och inte kommer få någon effekt. 

Läs mer på tidningen Arbetets webb

Sveriges supertalanger 2016

För nionde året i rad har Veckans Affärer letat fram Sveriges 101 främsta Supertalanger. På första plats hamnade Babba Canales, som startade Uber i Stockholm. 

Läs mer på Veckans Affärers webb

Så kan företagen hantera alkoholproblem

Företagshälsovården och Karolinska institutet har tagit fram nya riktlinjer för tidiga insatser vid alkoholproblem på arbetsplatsen. De ska nu införas i det praktiska arbetet så att missbruk kan uppmärksammas tidigare och åtgärdas snabbare.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Gränslös arbetstid under lupp

Gränsen för arbete och fritid suddas ut alltmer, vilket kan innebära risker för hälsan. Forskare från Högskolan i Gävle ska studera arbetskulturen på Trafikverket för att kartlägga för- och nackdelar med att personalen alltid är nåbar.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Ranking avslöjar klichéerna du vill undvika i cv:t

Ord som ”ledarskap” och ”driven” toppar svenskarnas cv:n – och dessa bör du undvika om du vill sticka ut ur mängden. Men rekryterare varnar också arbetssökande för att i ansökningsbrev svänga sig med termer som är allt för luddiga utan praktiskt förankrade exempel, eller med termer vars innebörd de inte klarar av att leverera under intervju.

Läs mer på Svt:s webb

Så ger du feedback på ett bra sätt

För chefen är det självklart att ge medarbetarna feedback. Hur den ska levereras är inte lika enkelt. Ny forskning visar att det viktiga är att fokusera på handlingarna i stället för personligheten.

Läs mer på tidningen Karriärs webb

Fler chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.