Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna 5 juni 2015

5 JUNI 2015

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Vanligare med personlighetstester vid rekrytering

I kontakterna med våra medlemsförbund ser vi en klar trend att personlighetstester vid rekrytering är något som ökar, säger Lena Maier Söderberg, chefsjurist på Saco.

Läs mer på tidningen Dagens Juridiks webb

JA-delegationen: inför 3-delad föräldraförsäkring

Delegationen för jämställdhet i arbetslivet föreslår bland annat att föräldraförsäkringen delas upp på 5 månader till varje förälder och 4 månader som får fördelas fritt. 2 månader ska kunna tas ut av någon annan än föräldrarna.Sacoekonomen Lena Granqvist är en av JA-delegationens ledamöter.

Läs mer på DN Debatt

Lättare för chefer att hamna i missbruk av sociala medier

Svenska chefer lägger i genomsnitt en halvtimme per dag på privat användande av sociala medier på arbetstid. Det motsvarar i genomsnitt en kostnad på cirka 50 000 kr per år och chef. Hela 15 procent av cheferna lägger en timme eller mer på att använda sociala medier för privat bruk under arbetstid. Det visar en undersökning från Alna. 

Läs mer på Alnas webb

Chefers självbild stämmer dåligt med verkligheten

Svenska chefer gör inte vad de tror att de gör när de leder. I stället för att coacha och ge feedback ägnar de sig mest åt att informera, instruera och prata. Det visar Simon Elvnäs, industridoktorand på KTH.

Läs mer på Naturvetarnas webb

Kjell Enhager. Foto: Mattias Ahlm/SR

De pratar om ledarskap i Sommar

Nu presenteras årets sommarvärdar i P1. Här kommer några tips för dig som är intresserade av ledarskap: 22 juni: Siavosh Derakhti, social entreprenör, 26 juni: Bengt Baron, OS-guldmedaljör simning och vd Cloetta, 7 juli: Kjell Enhager, ledarskapskonsult och föreläsare, 21 juli: Karin Volo, ledarskaps- och organisationskonsult, 7 augusti: Magdalena Gerger, VD Systembolaget, 9 augusti: Magnus Böcker, VD Börsen Singapore, 13 augusti: Fredrik Reinfeldt, föreläsare, f.d. statsminister

Läs mer på SR:s webb

Arbetsmiljöverket granskar arbetsmiljön för första linjens chefer inom vård och omsorg.

Hög arbetsbelastning och för stora ansvarsområden är några av problemen för första linjens chefer inom vård och omsorg. Under de kommande tre åren genomför Arbetsmiljöverket inspektioner över hela landet för att förbättra arbetsmiljön.

Läs mer på Arbetsmiljöverkets webb

Åttatimmarsdagen – är den tiden förbi?

En oväntat stor efterfrågan på en stadsjeep ledde till ett nytt sätt att tänka kring arbetstid hos Volvo Cars i Göteborg. Där praktiseras inte längre åtta timmars arbetsdag utan arbetstiden styrs i stället av upp- och nedgångar i produktionen. En modell som börjar bli allt vanligare inom industrin.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Öppna kontorslandskap ett globalt problem

Det största klagomålet på arbetsplatsen är bristen på möjligheten att stänga av omvärlden. Enligt en ny studie blir vi i snitt avbrutna var 11:e minut vilket inte bara påverkar arbetsron utan också produktiviteten.

Läs mer på DN Ekonomi

Forskning om branden i Västmanland: Akuta kriser kräver tydligt ledarskap.

Vid akuta kriser behövs ett tydligt ledarskap för att samordna aktörers kriskommunikation. Det har forskare vid DEMICOM, Mittuniversitetet, kommit fram till efter en studie av kommunikationssamordningen vid skogsbranden i Västmanland.

Läs mer på Mittuniversitetets webb

Mäns högre lön kan vara kopplad till kompetensutveckling

Männen får konsekvent bättre förutsättningar för sin kompetensutveckling än kvinnorna. Det kan bidra till männens högre löner. Det visar en ny undersökning från Unionen.

Läs mer på DN Ekonomi

Du mår bra av att visa empati

Vi mår bättre rent fysiskt när vi visar empati. Halten må bra-hormon i kroppen stiger, visar modern hjärnforskning. "Konkreta beteenden som frigör oxytocin är att lyssna empatiskt och uppmärksamt på andra, att vara öppen för att samarbeta, och att försöka förstå och förlåta", säger konflikthanteraren Oskar Palmenfelt.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Arbetsglädjen sjunker i Sverige

Arbetsglädjen sjunker i Sverige jämfört med andra länder. En tredjedel av de tillfrågade i Sverige uppger också att deras chefer brister i ledarskap. Det visar en ny undersökning.

Läs mer på tidningen Kollegas webb

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Nästa nummer kommer den 18 juni, dagen före midsommarafton.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.