Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

6 NOVEMBER 2015

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Bortom glastaket - hur skapar vi ett jämställt arbetsliv?

Hur skapar vi ett jämställt arbetsliv? Hur hittar jag mina egna drivkrafter och strategier för att lyckas i karriären? Välkommen till seminaruim på Saco den 24 november. Det är kostnadsfritt och öppet för alla som är intresserade av jämställdhet, karriär och ledarskap - kvinnor och män, erfarna och blivande ledare. 

Läs mer och anmäl dig på Sacos webb

De bästa ledarna är de som lär sig – hela tiden

Ledarskapsexperterna Kenneth Mikkelsen och Harold Jarche har utvecklat en metod för att hjälpa ledare att ta kontroll över situationen i en konstant föränderlig tillvaro.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Sällan en persons fel när arbetsmiljön brister

Ofta får enskilda individer skulden om arbetsmiljön är dålig. Det är chefens fel eller Kalle som inte gör det han ska. Men ett sådant synsätt leder sällan till förändring och driver inte verksamheten framåt, säger organisationskonsulten Lisbeth Rydén, som nyligen kommit ut med en bok om organisatorisk arbetsmiljö.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Unga vill ha rättvis chef

En chef som ger frihet att lösa uppgifter på eget sätt eller är rättvis? Uppfattningarna om hur chefen helst ska vara går isär när Västsvenska Handelskammaren jämför vad dagens ledare och framtidens medarbetare förväntar sig. Det visar undersökningen Ledarkollen där västsvenska ledare tillfrågats om framtidens kompetens.

Läs mer på Västsvenska Handelskammarens webb

Väldigt kontrollerande ledare dåligt för säkerheten

Alltför övervakande chefer som pekar med hela handen är en fara för säkerheten på jobbet. Fler olyckor inträffar när medarbetarna inte förväntas ta egna initiativ.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Svenskar mest tidspressade i Europa

Svenskar är de mest tidspressade i Europa, visar en ny undersökning. Höga kostnader kräver högre produktivitet och ger tidspress.

Läs mer på Veckans Affärers webb

Chefer sökes till feedbackstudie

Linköpings universitet gör just nu en studie om hur feedback från chefer uppfattas och de söker både chefer och medarbetare som vill delta. 

Läs mer på projektets webb

Tydligare uppdrag för de akademiska ledarna

Professor Kåre Bremer har utrett ledarskap och ledningsstrukturer i universitet och högskolor. Han föreslår att de akademiska ledarna och kollegiala organen bör få ett utvecklat och förtydligat uppdrag.

Läs mer på Statskoll.se

Nya lagen sätter hårdare press på arbetsgivaren

Arbetsmiljöverkets nya regler för den psykosociala arbetsmiljön. börjar gälla 31 mars nästa år. De nya reglerna ställer tydliga krav på att chefer och arbetsledare ska känna till hur de ska förebygga och hantera ohälsosam arbetsbelastning.

Läs mer på tidningen Lag & avtals webb

Regeringen får klartecken för las-ändring

Regeringen får grönt ljus för förslaget om att begränsa visstidsanställningar. De juridiska experterna i Lagrådet som har fått syna den ändring av reglerna som Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill införa i las, lagen om anställningsskydd, har inget att invända.

Läs mer på tidningen Arbetets webb

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.