Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

6 OKTOBER 2017

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Så gör du en strategi - sex steg för framgång

Många små- och medelstora företag har en ostrukturerad strategiprocess och tycker att strategiarbete är både belastande och onödigt. Här är strategiexperten Elisabet Lagerstedts tips för hur du gör för att lyckas.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Tipsen: Så bemöter du härskartekniker

Förminskad, förlöjligad och utfryst. Att bli utsatt för härskarteknik är både obehagligt och destruktivt. Men det går att värja sig – så här identifierar och bemöter du kontorets ”härskare”.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Resiliens skiljer framgångsrika personer från andra

Resiliens är det nya mindfulness. Framgångsrika personer tänker på ett annat sätt än andra, de använder sig av resiliens. Här är fyra färdigheter som ger dig hög motståndskraft mot stress och boostar din karriär.

Läs mer på tidningen Civilekonomens länk

Även lekfulla kontor har mål att följa

Även på aktivitetsbaserade arbetsplatser med inslag av lekfullhet måste lekfullheten anpassas efter företagets mål. Här kan det uppstå motsättningar, konstaterar forskare vid Linnéuniversitetet som studerar hur den nya tidens arbetsplatser påverkar dem som jobbar där.

Läs mer på Forskning.se

Skapa bra vanor som hjälper dig att nå målet

Du vet hur det kan vara. Du planerar att sätta igång med någon form av projekt, till exempel hitta ett nytt jobb som tar din karriär i en ny och utvecklande riktning. Du startar upp med energi och driv men sakta men säkert tröttnar du, annat kommer emellan, dina aktiviteter skjuts upp och projektet läggs på is.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Har du koll på din pension?

Många svenskar oroas över den framtida pensionen. Men ofta är oron obefogad, menar experter som tidningen Karriär talat med.

Läs mer på tidningen Karriärs webb

Nolltolerans mot gnäll!

En ny Sifoundersökning beställd av pr-byrån Westander visar att var fjärde svensk, 25 procent, menar att det förekommer mycket gnäll på deras arbetsplatser. Byrån uppmuntrar till nolltolerans mot gnäll på jobbet. 

Läs mer på Vd-tidningens webb

Lean-modellen bättre i sjukvården än inom industri

Att arbeta mer standardiserat och strukturerat gör det lättare att upptäcka fel. Lean är en sådan arbetsprocess, och modellen används även inom primärvården. Forskning vid Högskolan i Gävle visar att personalen är positiv till modellen och tycker att den ger ökad vårdkvalitet.

Läs mer på Forskning.se

Moderaternas ledarskap: Det måste Ulf Kristersson göra för att lyckas

Att ena alliansen blir Ulf Kristerssons absolut viktigaste uppgift som ny M-ledare. Och det är en minst sagt tuff utmaning som väntar Ulf Kristersson, som nu tar klivet upp från posten som ekonomiskpolitisk talesperson.

Läs mer på Dagens Industris webb

Affärsresandet ohälsosamt

Att resa i jobbet är allt annat än hälsosamt. En femtedel av svenska resenärer uppger att de äter mer onyttigt när de reser i jobbet.

Läs mer på tidningen Dala-Demokratens webb

5 karaktärsdrag hos en dålig chef

En chef som alltid vet bäst och aldrig håller sina löften, låter det bekant? Under vår karriär kommer vi att stöta på både bra och dåliga chefer, tyvärr är det de dåliga som ofta fastnar allra tydligast i vårt minne. Clara Löfvenhamn som är ledarskapsutvecklare menar att du måste titta efter vissa beteenden för att tidigt ska kunna känna igen ett dåligt ledarskap.

Läs mer på Metros webb

Professorn: Det finns bara ett jobb AI aldrig kan ta över

Att jobben riskerar att försvinna vet vi redan, men vad mer kommer hända när AI tar över? Fredrik Bruhn, professor inom robotik och avionik varnar för den kommande utvecklingen.  

Läs mer på Dagens Industris webb

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.