Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

8 MAJ 2015

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Svårt för chefer att sätta lön på sina anställda

"Personalkostnaden är den största kostnaden för de flesta verksamheter. Därför tycker jag att det är märkligt att inte alla organisationer försöker arbeta mer strategiskt med lönesättningen", skriver Sacos utredare för chefsfrågor Karin Karlström. 

Läs mer på Sacobloggen

Mest fördelaktigt att dela föräldrapenningen lika

Till skillnad mot vad många tror, tjänar de flesta föräldrar på att dela ledigheten lika när barnen kommer i stället för att den som har lägst lön är hemma mest. Med hjälp av ett nytt verktyg från Saco är det lätt att planera ledigheten så fördelaktigt som möjligt.

Läs mer på DN Ekonomi

Så kan arbetet göra oss friska

Eländesbeskrivningarna av vårt stressade arbetsliv duggar tätt. Men i en ny kunskapsöversikt om arbetsliv och psykisk ohälsa vänder forskarna på steken och visar vad som faktiskt får oss att bli friska på jobbet. 

Läs mer på Svt:s webb

Lönesättning - en psykologisk fråga

Upplevelsen av lönen och löneprocessen är viktigare för medarbetarnas motivation än den faktiska lönenivån, säger Sacos Karin Karlström i intervju.

Läs mer på motivation.se

Sömnprofessorn: "Hjärnan ser minsta problem som omöjligt vid för lite sömn"

Har du sovit dåligt och känner att minsta uppgift känns omöjlig? Svenska forskare tror sig ha funnit anledningen – hjärnan stänger av rent fysiskt vid stor brist på sömn.

Läs mer på Veckans Affärers webb

Jobba övertid förstör för alla

Utmattning har en förödande inverkan på förmågan att läsa av omgivningen och fatta beslut. ”Övertidsarbete är kontraproduktivt. Det förstör för både chefer och medarbetare”, säger socialpsykologen.

Läs mer på Ingenjörskarriär.se

Fler kvinnor tar chefsjobb

En ny rapport visar att andelen kvinnor på chefsposter på olika nivåer ökar bland medlemsföretagen i Svenskt Näringsliv. Kvinnor väjer inte för att ta chefsjobb i mansdominerande branscher. Ungefär var fjärde chef i industrin och transportsektorn är kvinna.

Läs mer på Svenskt Näringslivs webb

Gör så här när någon tar åt sig äran för din idé

När någon annan presenterar din idé som sin, vill du helst konfrontera idétjuven omedelbart, men det vore ett stort misstag, säger ledarskapsexpert.

Läs mer på Ingenjörskarriär

Fem dödssynder för ledarskap – enligt påve Franciskus

Att vara boss för hela den katolska kyrkan ställer minst sagt höga krav på ledaregenskaperna. Men även för den icke-religiöse finns det läxor att lära av påve Franciskus. 

Läs mer på Dagens Industris webb

Så blir du kvitt jobbångesten

De allra flesta kan ha perioder när det känns mindre roligt att gå till jobbet. Men om känslan håller i sig och förstärks blir läget mer kritiskt. Du kan ha drabbats av så kallad dubbel inlåsning.

Läs mer på Svd Näringslivs webb

Konsten att få en öppen och ärlig företagskultur

Du har mycket att vinna på att vara öppen och ärlig gentemot dina medarbetare. En transparent företagskultur är lönsam då den skapar förtroende vilket i sin tur ökar effektiviteten i organisationen.

Läs mer i VD-tidningen

Policy minskar inkorgen

Kanske har ni också en e-postpolicy? Kanske står det där vilken ton man ska använda när man mejlar externt? Vilken hälsningsfras som ska användas? På Volvo Personvagnar tog man e-postpolicyn ett steg längre, för att minska frustrationen och stressen.

Läs mer på Chefstidningens webb

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.