Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

8 NOVEMBER 2019

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Sluta satsa 110 procent - 70 räcker

Att prestera 70 procent räcker - det gäller på jobbet också. Det hävdar Handelsprofessorn och träningsnarkomanen Micael Dahlén i sin nya bok.

Läs mer på tidningen Veckans Affärers webb

Så får du igenom dina idéer på jobbet

Kanske går du omkring med en idé som kan förbättra processer på ditt företag, men är osäker på hur du ska gå till väga? Här är några tips.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Arbetsmiljöfrågorna måste lyftas till högsta ledningen

Systematiskt arbetsmiljöarbete stannar lätt på lägre nivåer i organisationen, men måste upp på högsta ledningens bord för att bli framgångsrikt. Det är slutsatsen i en ny rapport från Sveriges Företagshälsor om sambandet mellan hälsa, arbetsmiljö och organisation.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Så bryter du ett dödläge i karriären

Går du runt med känslan av att ha fastnat i karriären? Tre steg kan ge dig en skjuts framåt.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Så löser du konflikter med djupsamtal

Konflikter bör lösas direkt när de uppstår för att inte leda till ohälsa. Men det är viktigt att hantera oenigheterna på rätt sätt. Det gör du genom att vara öppen och ärlig med vad du tänker och känner. Det skapar tillit och får motparten att agera på samma sätt mot dig.

Läs mer på tidningen Civilekonomens webb

Så skapar ni en hälsofrämjande arbetsmiljö

Visionen om en hälsofrämjande arbetsplats kan verka luddig och det kan vara svårt att förstå hur man når dit. Men det finns konkreta tips om hur vägen mot visionen kan bli just konkret. Det handlar om beteenden.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Microsoft körde fyradagarsvecka - ökade produktiviteten

2 300 anställda i Japan slapp jobba fredagar i en hel månad. Nästan alla gillade det – och jobbet blev inte lidande.

Läs mer på tidningen Lag & Avtals webb

Mindre toppstyrt arbetsliv har gett fler möten

Har du ofta känslan av att din arbetsdag slukas av möten? Nu visar forskning att mötena faktiskt har blivit fler och anledningen är ett mindre hierarkiskt arbetsliv där möten används för att skapa konsensus och förankra beslut.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Medarbetarens tur att stiga fram

Nyckeln till framgång för en organisation har länge ansetts vara att hitta rätt ledarskapsmodell. Men nu ökar förståelsen för att det är lika viktigt att utveckla medarbetarskapet.

Läs mer på tidningen Civilekonomens webb

Ny pjäs om mellanchefer skildrar makt och hierarkier

Pjäsen "Chefen" har urpreminär på  Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm i april 2020.  Det surrealistiska dramat utspelas på ett företag och den nyanställda mellanchefen Jenny spelas av Frida Hallgren.  – Makt och hierarkier är jag intresserad och lite besatt av, säger regissören och manusförfattaren Malin Axelsson.

Läs mer på SvD:s webb

Utbildning i psykisk ohälsa avgör om chefer arbetar förebyggande

Chefer som fått utbildning i psykisk ohälsa, och där arbetsplatsen gör generella informationsinsatser, är avsevärt mer benägna att arbeta förebyggande mot psykisk ohälsa, visar en studie. Detta oavsett chefernas egna erfarenheter av psykisk ohälsa, och organisationens storlek.

Läs mer på Forskning.se

Allt vanligare med anonyma visselblåsare

Visselblåsarfunktioner där anmälaren kan vara anonym blir allt vanligare. En bra grej? Eller kanske ett tecken på farligt lågt i tak på jobbet?

Läs mer på Chefstidningens webb

Finland ska hitta gränsvärden för utbrändhet

Trots att utbrändhet närmast är en folksjukdom saknas tydliga bedömningsmodeller för att avgöra när en person är drabbad. Nu ska finska forskare ta fram en modell för att enklare bedöma vem som är i farozonen.

Läs mer på tidningen Du & Jobbets webb

AI används sällan i praktiken

Användningen av AI – artificiell intelligens – på svenska arbetsplatser har inte kommit så långt som man kan tro, visar en ny undersökning bland 5 000 chefer. Mindre än en femtedel av cheferna säger att det finns någon form av AI-initiativ inom deras verksamhet.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Personal köps ut för hundratals miljoner

De senaste fem åren har Sveriges regioner och landsting köpt ut personal för sammanlagt över 600 miljoner kronor. Det visar en kartläggning som P4 Örebro har gjort. Siffrorna visar att 2019 går mot högre siffror än på flera år.

Läs mer på tidningen Lag & Avtals webb

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Ansvarig politiska kontakter
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.