Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

8 SEPTEMBER 2017

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Lyckas med den digitala arbetsmiljön

Ologiska gränssnitt, komplicerade journalsystem och en uppsjö av inloggningskoder. Krångliga IT-system kostar inte bara företagen miljarder årligen – utan bidrar också till frustrerade och stressade medarbetare. Men lyckas man med sin digitala arbetsmiljö är vinsterna stora.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Lagom spänning lönsammast när konkurrenter samarbetar

Med en tillräcklig men inte för hög nivå av spänningar kan chefer göra balanserade avvägningar när konkurrerande företag samarbetar. För mycket spänningar skapar handlingsförlamning och för lite medför risk för att en part blir utnyttjad. Det visar Tatbeeq Raza Ullah i en ny avhandling vid Umeå universitet.

Läs mer på Forskning.se

Konflikter frodas om det är tråkigt på jobbet

Att bestiga Mount Everest tar ungefär två månader. En stor del av tiden handlar om väntan, vilket leder till tristess. Genom att studera grupper av människor i en extrem miljö kunde ett forskarteam vid Umeå universitet se vad som händer när vi upplever tristess. En kunskap som är användbar även i arbetslivet.

Läs mer på tidningen Arbetsliv

Få är öppna om dold funktionsnedsättning

Vissa sjukdomar syns inte på utsidan. Nu visar en ny studie att personer med dolda funktionsnedsättningar känner sig utsatta och oroade på arbetet.

Läs mer på tidningen Karriärs webb

Varannan ledningsgrupp brister i it-kompetens

Det finns stora utmaningar för digitaliseringen i Sverige. Det visar en Sifo-undersökning av 400 it-chefer från privat och offentlig sektor. Bland annat upplever it-cheferna att varannan ledningsgrupp brister i it-kompetens. 

Läs mer på vd-tidningens webb

Var fjärde nyutexaminerad vill byta jobb

Nyutexaminerade studenter är attraktiva på arbetsmarknaden – majoriteten får jobb redan inom tre månader efter examen. Samtidigt vill var fjärde byta jobb inom ett år, visar en undersökning från fackförbundet Jusek bland jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare, kommunikatörer och samhällsvetare.

Läs mer på tidningen Karriärs webb

Så blir du en resurs på alla möten

Få vågar erkänna när de inte förstår. Brukar du sitta och låtsas att du hänger med i mötets alla detaljer? Genom att göra tvärt om kan du bli den viktigaste personen i rummet.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Är du en bra chef?

En del borde aldrig blivit chefer, andra borde. Clara Löfvenhamn som driver Bossbloggen listar fem saker som kännetecknar en bra chef.

Läs mer på vd-tidningens webb

För mycket frivilligt arbete sätter p för karriären

Kvinnor gör mer obetalt jobb hemma, men även på arbetsplatserna ser det ut som att kvinnor i högre grad än män uträttar jobb som inte ger befordran eller erkännande. Det kan vara en av delförklaringarna till att färre kvinnor hamnar i företagsledningar, enligt professor Lise Vesterlund.

Läs mer på tidningen Civilekonomens webb

Chefer kommunicerar inte som de tror

Chefer behöver bli bättre på att kommunicera – och på att ge feedback. Det menar Pär Lager, som har mångårig erfarenhet som chef och nu ger ut en bok om kommunikativt ledarskap.

Läs mer på tidningen Karriärs webb

Norsk forskning: Tre faktorer för bra ledarskap i klassrummet

Ny norsk skolforskning har identifierat tre faktorer som gör en lärare framgångsrik.
– Vi önskar oss mer kunskap om vilka färdigheter hos lärare som främjar elevernas inlärning, säger Sigrun Ertesvåg, professor i pedagogisk psykologi.

Läs mer på tidningen Skolvärldens webb

Tipsa en chefskollega!

Uppskattar du att få senaste nytt om chef och ledarskap via Chefsnyheterna? Tipsa gärna en kollega eller bekant om att prenumera. Alla prenumeranter på Chefsnyheterna får dessutom 30 % rabatt på Blinkist.com 

www.saco.se/chefsnyheterna

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.