Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

9 DECEMBER 2016

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Verktygen som ska förebygga utbrändhet

Nu lanserar Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, nya verktyg som ska hjälpa chefer och arbetsplatser att förebygga ohälsa på jobbet innan stressade medarbetare drabbas av utmattningssyndrom. Psykiska diagnoser är en allt vanligare orsak till sjukfrånvaro på arbetsplatsen.

Läs mer på DN:s webb

Lust, högmod och girighet på jobbet

Frossar du i arbete, inleder kärleksrelationer med dina kollegor och släpper lös din vrede på jobbet? Du är inte ensam. En ny rapport har undersökt hur det står till med de sju dödssynderna på landets arbetsplatser.

Läs mer på tidningen Akademikerns webb

Lever du för jobbet eller jobbar du för att leva?

I sin nyligen publicerade bok Tio tankar om arbete ifrågasätter Bodil Jönsson, professor emerita i rehabliteringsteknik, vår syn på begreppet arbete. Boken har inte bara mötts av stor entusiasm, utan också av en del aggressivitet.

Läs mer på tidningen Karriärs webb

Så står du ut som jobbets stöttepelare

Är du den som alla kommer till för att få lätta sitt hjärta på jobbet? Det finns sätt att slippa bli alldeles utsliten i den rollen.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Så ger du tuff feedback

Blir du svettig och skakig av att ta det där svåra samtalet med en medarbetare? Att ta tag i problem och känsliga ämnen behöver inte bli en boxningsmatch. Så här ger du negativ feedback som bygger upp, inte bryter ner.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Fler jobbar efter 65

Nästan var femte svensk fortsätter att jobba efter det att de fyllt 65. Och de arbetande pensionärerna blir bara fler – under den senaste femårsperioden har antalet ökat med 36 procent.

Läs mer på DN:s webb

Trakasserier vanligast i offentlig sektor

Omkring 700 000 personer på den svenska arbetsmarknaden har upplevt trakasserier och mobbning på jobbet det senase året.

Läs mer på tidningen Du&Jobbets webb

Sjukt uttråkad?

Stress och utbrändhet i arbetslivet talas det mycket om. Men motsatsen, att vara uttråkad eller ha för få utmaningar på jobbet, är inte ett lika omdiskuterat ämne. Ändå är det vanligt. 47 procent av Arbetslivs läsare uppger att de har tråkigt på jobbet någon gång i veckan eller varje dag.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Skaffa rätt verktyg för viktiga beslut

När vi ska fatta viktigare beslut som till exempel ta ett visst jobb eller inte, byta karriärspår eller starta eget kan vi lätt hamna i limbo.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Så digitaliserade är olika branscher i Sverige

Hur digitaliserat är egentligen svenskt arbetsliv? Enligt en ny undersökning är det offentlig sektor som har högst digitaliseringsgrad. Inom den privata sektorn toppar branscherna finans och försäkring samt fastigheter.

Läs mer i tidningen Civilekonomen

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.