Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

9 NOVEMBER 2018

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Vem är den moderna chefen?

Det moderna arbetslivet har utvecklats i rasande fart, och det kräver att chefer och ledningssystem följer efter. Borta är superhjälten som ska motivera och kontrollera – i stället är alla anställda lika viktiga. Jusektidningen Karriär undersöker den senaste ledarskapsforskningen.

Läs mer på tidningen Karriärs webb

Sju smarta tips för att sälja in din idé

Ok, så du har en kanonidé som kommer att öka företagets resultat eller göra det till en bättre arbetsplats. Men det är ingen garanti för att chefen och kollegorna jublar. Här är tipsen som ökar chanserna för att ditt förslag får genomslag.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Låt proffsen vara proffs - eller hur ska offentlig sektor styras?

Mycket kritik har riktats mot hur offentlig sektor har styrts. New Public Management verkar inte fungera. Men är lösningen att leda med tillit? Vad innebär det? Och har cheferna rätt förutsättningar för att klara av det? Välkommen att lyssna på samtal i Sacosoffan den 4 december med bland andra Tillitsdelegationens ordförande Laura Hartman. 

Mer information och anmälan här

Så övervinner du höstmörkret

Ett sätt att förebygga trötthet och nedstämdhet på hösten är att vistas så mycket i dagsljus som möjligt. Genom lite smart planering går det att få till.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Flexibelt arbete ger stora samhällsvinster

Flexibelt arbete gynnar inte bara den enskilde individen som själv kan bestämma var och när man vill arbeta. Även för företagen och samhället i stort ger det stora vinster genom minskade kostnader och ökad produktivitet, visar en färsk undersökning. 

Läs mer på vd-tidningens webb

Hon vill bli mäktigaste kvinnan i världen - nu ska Isabella Löwengrip klona sig själv

Bloggdrottningen vill få global spridning på sitt varumärke genom att skapa digitala kloner av sig själv.

Läs mer på tidningen Veckans Affärers webb

Slut på skattefria sjukförmåner

Nu spelar det inte längre någon roll om din arbetsgivare erbjuder dig privat eller offentlig sjukvård som förmån. Skatteverket slår fast att förmånsbeskattningen blir densamma.

Läs mer på tidningen Arbetets webb

Så lite rör vi på oss under arbetsveckan

45 procent av de anställda svarar att de inte är nöjda med sina motionsvanor. Och en av tio ägnar sig aldrig åt vardagsmotion.

Läs mer på tidningen Lag & Avtals webb

Därför ska arbetsgivaren vara glad att du söker andra jobb

De flesta upplever att det är lite trixigt att söka ett nytt jobb samtidigt som de har ett annat. Men nu ses en ny trend hos amerikanska teknikbolag som säger att de inte har något emot att deras anställda söker andra jobb – de kan till och med tänka sig att hjälpa till.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Var femte har sjukskrivit sig för mens

Var femte kvinna har stannat hemma från jobbet på grund av mens. Bland yngre kvinnor är andelen ännu högre, var fjärde. Det visar en undersökning som Arbetet låtit Kantar Sifo genomföra.

Läs mer på tidningen Arbetets webb

Var 4:e på jobbet utrikesfödd 2035

Utlandsfödda står för hela ökningen av sysselsättningen till år 2035 i åldrarna 25 till 64 år. Det betyder att 450 000 fler utrikes födda väntas vara sysselsatta i dessa åldrar, att 26 procent av de sysselsatta här då är födda utomlands. De yrkesaktiva kommer i snitt att vara något yngre och utbildningsnivån öka i långsammare takt.

Läs mer på tidningen Du&jobbets webb

Skolledarna backar upp

Hösten 2017. Vittnesmålen om sexuella trakasserier och kränkningar tog Sverige med chock. I skolans värld vittnade många elever under #räckupphanden och #tystiklassen om övergrepp som kanske tystas ned eller aldrig kommit fram. Men nu kommer skolans replik – Backa!

Läs mer på tidningen Skolledarens webb

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Ansvarig politiska kontakter
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.