Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

8 APRIL 2016

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Ta jobbmobbningen på allvar

Om dina kollegor trakasserar dig på grund av din hudfärg eller ditt kön kan arbetsgivaren fällas för diskriminering. Om de gör det för att de inte tycker om dig är det däremot fritt fram. Det är fullständigt orimligt. Regeringen måste visa att de tar jobbmobbningen på allvar, skriver Sacos ordförande Göran Arrius i Aftonbladet.

Läs mer på Aftonbladets webb

Så hanterar du känslig information

En chef hanterar både känslig och hemlig information som inte går att berätta om. Konsten är att bevara för­troenden och försvara beslut i ledningsgruppen som alla inte är eniga om, utan att själv hamna i kylan.

Läs mer på tidningen Karriärs webb

Här är det nya arbetslivet

Allt fler försörjer sig på en parallell arbetsmarknad. ”Det kommer att behövas branschöverenskommelser och ny lagstiftning för arbetsvillkoren”, säger Thomas Nyberg på analysföretaget Insightlab.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Uppsägningar - att klara det allra svåraste

För många nya chefer kommer det första avslutssamtalet som en kalldusch. Men man kan lära sig att hantera situationen – kanske till och med gå stärkt ur den.

Läs mer på Chefstidningens webb

Chefens viktigaste uppdrag: Värna livet utanför jobbet

Arbetsgivare måste hjälpa anställda att få fungerande liv utanför jobbet. Det menar två entreprenörer i Silicon Valley.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Skadligt för hälsan att inte våga kritisera

Att inte våga yttra sig kritiskt om saker som inte fungerar på arbetsplatsen kan leda till stress och utbrändhet. Det visar en dansk studie.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Stress kan göra chefen till en aggressiv krokodil

På ytan kan de vara fantastiska ledare; utåtriktade, karismatiska och effektiva.
Men bakom fasaden ställer narcissistiskt lagda chefer till med enorma problem, säger managementkonsulten Jeanett Paludan.

Läs mer på Sydsvenskans webb

Så påverkar chefen medarbetarnas hälsa

Din chef påverkar din hälsa. Det kan tyckas självklart, eftersom chefen har stor makt över vardagsstress genom att styra lönenivåer, arbetsbelastning och skydd mot kränkande beteenden på arbetsplatser. Lite tillspetsat kan man säga att chefer har betydelse för folkhälsan.

Läs mer på Karolinska Institutets webb

31 mars en historisk dag

31 mars 2016 var en historisk dag. Då trädde de nya föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö i kraft. Efter drygt 35 års väntan har vi äntligen en reglering på området, skriver Karin Fristedt på Sacobloggen.

Läs mer på Sacobloggen.se

Swedbank hittar talanger genom att söka mångfald

Hitta de bästa medarbetarna och få mer mångfald i teamet. Det har Swedbank fått bekräftat genom projektet Äntligen jobb, där 175 utlandsfödda personer fått praktikplats på banken – med anställning som resultat för 70 procent av dem.

Läs mer på SvD:s webb

Jobbstress kan göra dig mindre aktiv på fritiden

Den som har ett jobb med höga krav, mycket stress och lågt inflytande riskerar att bli inaktiv på sin fritid – vilket i sin tur ökar faran för att drabbas av kärlsjukdomar, visar nya forskarrön.

Läs mer på DN:s webb

Få bättre medarbetarsamtal

Just nu genomför många företag och organisationer medarbetarsamtal. Men hur gör man egentligen för att få ut mesta möjliga av samtalen och hur kan man variera så att de inte bara går på rutin? Fyra företag ger sina bästa tips. 

Läs mer på tidningen Arbetsliv

Här trivs de anställda bäst

Sveriges populäraste arbetsplatser 2016 har korats. Undersökningen visar att "självledarskap" är kännetecknande för de mest uppskattade arbetsplatserna. – Det ger frihet till individen, säger Maria Grudén, vd för Great Place to Work.

Läs mer på SvD:s webb

Forskare berättar om arbetsmiljö

Alla intresserade kan via nätet se fem forskares föredrag om bland annat chefer och arbetsmiljö. Det är Stressforskningsinstitutet, SKL, Pacta och Saco som bjuder på detta. Ned Carter, SKL, menar att det här är ett nytt och bra sätt att förse chefer och skyddsombud med forskningsfrukter.

Läs mer på Sunt Arbetslivs webb

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.