Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

27 MAJ 2016

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Lyssna av för att hänga med i digitaliseringen

En tydlig digitaliseringstrend är att konkurrensen kan komma från oväntade uppstickare och från helt andra branscher. Medan du tillverkar hästvagnar, håller någon annan på att uppfinna bilen. 
– Det gäller att vara öppen, lyssna av, se vartåt det blåser, testa nya vägar och aldrig slappna av, säger Johan Rittner, vd för IBM i Sverige. 

Läs mer på Vd-tidningens webb

Bättre riktlinjer behövs för sociala medier på jobbet

Det är svårt att skilja på privatliv och arbete när de sociala medierna gör allt mer intrång i våra liv. Forskaren Steffi Siegert efterlyser tydligare riktlinjer, bland annat för att minska pressen på anställda.

Läs mer på tidningen Civilekonomens webb

Hjälp i livspusslet viktigare än bonus

Tidigare handlade förmåner mycket om något slags statusmarkör. Nu ser man förmåner som ett sätt att få medarbetarna att jobba bättre. Det är en trend i fokus på hälsa och välmående, både psykiskt och fysiskt, säger Lena Granqvist, ekonom på Saco, med anledning av en ny undersökning från tidningen Chef. 

Läs mer

Ny som chef: Ta reda på hur mycket du får bestämma

Den som är ny i chefsrollen bör snabbt skapa sig en bild av hur man­datet ser ut och vilka medarbetarna är. Se upp med informella ledare och undvik att styra på detaljnivå, tipsar chefscoachen.

Läs mer på tidningen Lag&Avtals webb

Mindfullness utan flum

När sjukskrivningarna ökar dramatiskt krävs nya grepp på arbetsmarknaden. Allt fler experter menar nu att framtidens ledarskap bygger på inre välmående – ett område där flummiga begrepp bytts ut mot evidensbaserad forskning.

Läs mer på DI Weekends webb

Bolagsstyrning behöver anpassas efter varje företag

En begränsning av chefers auktoritet och självbestämmanderätt kan minska att företagsledningen agerar för sitt eget intresse skull, men också resultera i en oförmåga hos ledningen att ta tillvara lönsamma strategiska möjligheter som kan utveckla bolaget, säger Yuliya Ponomareva vid Linneúniversitetet, som skrivit en avhandling om delegationens fördelar och faror.

Läs mer på Forskning.se

Skatteverket: Det här räknas som friskvård

Skatteverkets regler innebär att en arbetsgivare kan erbjuda sina anställda skatte- och avgiftsfri friskvård av enklare slag till ett mindre värde, som inte är begränsat till en särskild summa. Vad som kan ges bidrag är lite olika, men här är några exempel på vad som fått ja och nej från Skatteverket. 

Läs mer på tidningen Arbetets webb

Försvarsmakten riskerar miljonvite

Beslut från Nämnden mot diskriminering: senast den 20 september 2016 måste Försvarsmakten ha genomfört en korrekt lönekartläggning – annars får de betala 2 miljoner kronor i vite.

Läs mer på Akademikerförbundet SSR:s webb

Så mycket tjänar myndighetscheferna

När regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer var det Lena Erixon på Trafikverket som fick den högsta lönen. Här är hela listan på myndighetschefernas löner. 

Läs mer på tidningen Publikts webb

Undersökning om chefer och lönesättning

Vi vet för lite om chefers erfarenheter av och förutsättningar för att sätta lön. Saco driver därför ett projekt för att ta reda på mer om chefer och lönesättning. För att få del av chefernas egna upplevelser kommer vi nu att genomföra fokusgrupper med lönesättande chefer.

Läs mer på Sacos webb

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.