Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

13 APRIL 2017

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Så kan chefen stödja medarbetare som mår dåligt

Nu har vardagen börjat igen efter fredagens tragiska terrordåd i Stockholm. Efter en sådan händelse kan det vara bra att samla personalen och prata om det som hänt. Om behov finns av samtalsstöd med en krisexpert eller psykolog kan man ta hjälp av företagshälsovården.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Chefer jobbar en extra arbetsdag i veckan

Högsta chefer och vd:ar jobbar i genomsnitt en dag övertid i veckan, eller 32 timmar i månaden. Mest jobbar de som bor i storstäder. Övertiden innebär att de riskerar både sin och medarbetarnas hälsa.

Läs mer på tidningen Civilekonomens webb

Det får chefen att orka

En hållbar ledare kan sätta gränser och har förmåga att känna medkänsla med sig själv. Det visar forskaren Christin Mellner i ett forskningsprojekt om det hållbara ledarskapet.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Mer frihet kan ge ökad kreativitet

Kreativitet lyfts ofta som en viktig förmåga i dagens arbetsliv. Men vad innebär det egentligen? – Kreativitet handlar inte om att springa runt på gröna ängar och hämta inspiration, utan om hårt arbete, säger Leif Denti som forskar om ledarskap, kreativitet och organisatorisk innovation vid psykologiska institutionen på Göteborgs universitet.

Läs mer på Göteborgs-Postens webb

Hur stort avtryck gör du som ledare?

Riktigt bra ledare gör avtryck i sin omgivning. De gör jobbet roligt för andra och får medarbetarna att både ge järnet och trivas. En del ledare har den här gåvan naturligt, men vi andra kan härma det de gör. Här är tre tips. 

Läs mer på Vd-tidningens webb

Tak för antal anställda per chef föreslås

Chefer i äldreomsorgen har i snitt 60 anställda under sig. En regeringsutredning föreslår nu att det inte ska vara mer än 30 anställda per chef.

Läs mer på tidningen Du&Jobbets webb

Flexibla kontor - mest populärt bland chefer

Mer än hälften av tjänstemännen i Örnsköldsviks kommun lämnade sina enskilda rum för ett aktivitetsbaserat kontor. Förändringen uppskattades mest av cheferna.

Läs mer på tidningen Du&jobbets webb

Bygg en sköld mot stress på arbetsplatsen

Den nya föreskriften väckte oro hos många chefer, som undrade hur de skulle leva upp till kraven. – Som chef i en slimmad organisation med hög arbetsbelastning är det lätt att känna sig maktlös, säger Eva Linér, organisationskonsult och tidigare arbetsmiljöinspektör.

Läs mer på tidningen Lag&Avtals webb

Fortsätt diskussionen i Chefsnyheternas Linkedingrupp

Du har väl inte missat att Chefsnyheterna finns som grupp på LinkedIn för dig som fritt vill diskutera chef- och ledarskapsfrågor.

Gå med i gruppen här

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.