Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Chefsnyheterna

6 DECEMBER 2019

Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskap

Åtta råd: så får du tillbaka fokus på jobbet

I dag är det ett ideal att ha mycket att göra och många bollar i luften. Samtidigt pekar forskning på att hjärnan inte är gjord för det – att det gör oss splittrade och mindre effektiva. Nu börjar idealen också svänga. Och det går att lära sig fokusera igen.

Läs mer på tidningen Ingenjörens webb

Så blir livet på jobbet 2020

Fler robotar i välfärden och industrin samt ett ökat klimatengagemang hos företagen. Det är några arbetslivstrender nästa år, enligt analysföretaget Kairos Future.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Fyra steg som kan förhindra prokrastinering

De flesta av oss skjuter upp saker vi borde ta tag i. Här är fyra steg för att bryta mönstret.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Fem tips - så kan du medvetet styra din karriär

Var tydlig med vad du vill, prioritera och styr i rätt riktning. Så kan du ta kontroll över din karriär.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Så söker du nytt jobb efter utbrändhet

Var tionde svensk har varit sjukskriven för stress under de senaste tre åren. Men att återvända till samma arbete efter att ha varit sjukskriven för utbrändhet kanske inte är den bästa lösningen. Så hur hittar man ett bättre jobb efter en sjukskrivning?

Läs mer på tidningen Civilekonomens webb

Forskare om självledarskap: "Inre motivation löser inte allt"

Nyckeln till framgångsrikt självledarskap är att ha tillgång till den information man behöver, när man behöver den. Och ha mycket tydlig styrning och organisering av arbetet. Det framkommer i en ny avhandling från KTH.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Tre av fyra kan jobba på distans

En ny undersökning visar att tre av fyra svenskar i dag har möjligheten att jobba på distans och var tredje uppger att man arbetar mer på distans idag jämfört med för två år sedan. Men det är stora skillnader mellan könen och var i landet man bor.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Våga vara dig själv när du talar inför andra

Är att hålla tal det absolut jobbigaste du vet? Föreläsaren och improvisatören Magnus Bergman ger råd som kan hjälpa dig att lösa knutarna. - Jag försöker få alla att tänka att det inte är farligare att prata inför de du inte känner än vad det är inför dina närmaste vänner.

Läs mer på tidningen Karriärs webb

Chefens nio viktigaste egenskaper

I Ledarnas nya rapport ”9 nyanser av chefen – vilka egenskaper är viktigast” värderar respondenterna främst att chefen är kompetent och samarbetsinriktad.

Läs mer på Vd-tidningens webb

Bra start i yrkeslivet skapar bättre hälsa

En bra start i yrkeslivet är viktigt för att nyexaminerade ekonomer ska må bra. Men vad krävs för en lyckad övergång från studier till ett arbete? Det ska nu en forskningsgrupp från Karolinska Institutet undersöka i realtid.

Läs mer på tidningen Civilekonomens webb

Superchefer inspirerar andra att bli chefer

Behovet av chefer är skriande och att hitta medarbetare med potential att axla chefsansvar är en av de viktigaste frågorna för många företag och organisationer i dag. Nu visar forskning att talangfulla chefer, så kallade superchefer, spelar en nyckelroll för att hitta och behålla talanger.

Läs mer på tidningen Arbetslivs webb

Detta upplevs som kränkande på anställningsintervjun

Kvinnor får oftare frågor som de upplever som kränkande på anställningsintervjuer. Oftast handlar det om man planerar att bli gravid.

Läs mer på tidningen Du & Jobbets webb

Företag ser samarbete som viktigt för tillväxt

Samarbete och en innovativ arbetsplatskultur är avgörande faktorer för tillväxt och för att locka rätt talanger. Det visar en undersökning som Microsoft gjort bland drygt 600 chefer och medarbetare i Sverige.

Läs mer på Ingenjorskarriar.se

Barack Obama: Så är den bästa ledaren

Barack Obama är nästan färdig med sin bok om sina år som USA:s president. Men det som upptar mesta delen av hans tid är jakten på nästa generation av världens ledare.

Läs mer på tidningen Veckans Affärers webb

Övriga chefsnyheter

REDAKTÖR FÖR NYHETSBREVET

Anna Kopparberg, Projektledare opinionsbildning och påverkan
anna.kopparberg@saco.se
08-613 48 66
Chefsnyheterna är Sacos nyhetsbrev om chef- och ledarskapsfrågor. Varannan vecka kan du ta del av nyheter som kretsar kring chefens arbetssituation och förutsättningar. Sacos förbund organiserar tillsammans 140 000 chefer. Gå gärna med i vår grupp Chefsnyheterna på LinkedIn

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.