Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Nyhetsbrev från Saco

14 JANUARI 2015

Bra att det inte blev extraval

Saco välkomnade beskedet att extravalet ställts in. Hur länge den så kallade Decemberöverenskommelsen varar återstår att se. Men det är bra att politikerna i regeringen och opposition tar sitt ansvar och försöker hitta former för hur Sverige ska styras i ett besvärligt parlamentariskt läge. 

-Äntligen, skulle man kunna säga. Äntligen tar de ledande politikerna i Sverige det ansvar man kan begära av dem och ser till att landet kan styras. Det var reaktionen från Sacos ordförande Göran Arrius efter beskedet att extravalet i mars ställts in.
Saco välkomnar att regeringen och den borgerliga oppositionen tagit i hand på att landet måste gå att styra och att det inte ska vara möjligt att bryta ut enskildheter ur budgeten.
Innan beskedet om den så kallade Decemberöverenskommelsen kom hade Göran Arrius ett möte med statsminister Stefan Löfven där Arrius upprepade att ändringar i regeringsformen inte ska göras över en natt, utan en ordentlig beredning.
-Därför är jag glad att det nu blev en muntlig uppgörelse. Hur den sedan kommer att utvecklas fram till nästa val återstår att se.

Kvalitet före kvantitet i högskolan

Kvantiteten har länge fått gå före kvaliteten i högskolan. Samtidigt som urholkningen av högskolan fortsätter finns det ett politiskt tryck på fler utbildningsplatser. Men ensidiga satsningar på fler platser gynnar varken samhället, högskolorna eller de studenter som får utbildning av tvivelaktig kvalitet.

I nuläget måste högskolans begränsade budgetutrymme användas till att stärka utbildningens kvalitet, inte till att bygga ut högskolan ytterligare. Om Sverige ska bli en ledande kunskapsnation måste bättre utbildning vara i fokus, inte bara mer utbildning.
Det skrev Sacos ordförande Göran Arrius tillsammans med Sacoekonomerna Linda Simonsen och Håkan Regnér i en uppmärksammad artikel på DN-Debatt.
Artikeln möttes av instämmande kommentarer och ett halvhjärtat försvar för fler platser på högskolan utan full finansiering.
Göran Arrius diskuterade också utbyggnaden av högskolan i Studioett med forskningsminister Helene Hellmark Knutsson.

Deltidsfällan slår hårdast mot privatanställda

Jobbar du deltid? Det kan få stora konsekvenser för din framtida pension. En privatanställd tjänsteman som går ner i tid med 25 procent kan gå miste om två tredjedelar av tjänstepensionen.

Det visar en ny rapport från Saco som illustreras i  filmen ”Deltidsfällan” för att sätta fokus på pensionsfrågan. Läs och sprid!
Sacobloggen varnade också Ossian Wennström för vilseledande uppgifter i Dagens Nyheter om effekterna av deltidsarbete i den kommunala sektorn.

Integrationsdebatten tar fart – med förslag som öppnar för minimilöner

Med regeringskrisen i alla fall tillfälligt lagd på hyllan kan vi vänta oss mer sakpolitisk debatt. Bland annat om integrationspolitiken. Det är en angelägen debatt. Integrationspolitiken fungerar uppenbarligen inte särskilt bra när det tar åratal innan de som flyr för sina liv börjar arbeta.

Det är dock viktigt att tänka sig för. Först ut var Göran Hägglund och Kristdemokraterna med ett förslag som bygger på ekonomiska incitament. Lägre bidrag och ett nytt etableringsavdrag ska leda till att fler invandrare kommer i arbete snabbare.
Underförstått säger Göran Hägglund att flyktingarna har det för bra idag. Höga bidrag och låga arbetsinkomster gör det inte mödan värt att försöka arbeta.
Problemet är att förslaget bäddar för mindre seriösa arbetsgivare att utnyttja systemet, något som i sin tur kan leda till att det blir nödvändigt att lagstifta om minimilöner i Sverige.
Om detta skrev undertecknad på Sacobloggen strax före jul. Texten fick stor spridning under helgerna.

Sverige både bra och dåligt på integration

Hur ligger då Sverige till i jämförelse med andra länder vad gäller andra länder. Är vi så dåliga som det sägs? Svaret är ja och nej.

Någon vecka innan Göran Hägglund och KD lanserade sitt förslag gick Sacos integrationshandläggare Josefin Edström igenom hur Sverige egentligen ligger till på området. Stämmer det att Sverige är betydligt sämre än övriga EU-länder när det gäller utrikesföddas arbetsmarknadsintegration?
Svaret är både ja och nej, skriver Josefin Edström på Sacobloggen.

Staten bör ta större ansvar för skolan

Saco, skolledarna, lärarna och universitetslärarna är överens om att den decentraliserade finansieringen finansieringen av den svenska grund- och gymnasieskolan inte håller. Staten måste ta ett starkare grepp om hela utbildningskedjan.

Det skrev Göran Arrius tillsammans med sina ordförandekolleger Matz Nilsson, Sveriges skolledarförbund, Bo Jansson, Lärarnas Riksförbund och Mats Ericson, Sveriges Universitetslärarförbund på DN-Debatt i mellandagarna.

Slå vakt om strejkrätten!

Just nu pågår också en strid om löntagarnas globala rätt att strejka inom ILO (FNs organ för mänskliga rättigheter i arbetslivet). Arbetsgivarna på global nivå, där Svensk Näringsliv ingår, vill begränsa strejkrätten. Från fackligt håll driver vi med kraft på för att försvara denna grundläggande princip.

Nu krävs det att Sveriges regering står upp för mänskliga rättigheter i arbetslivet genom att försvara strejkrätten, i Sverige och i resten av världen.
Den uppmaningen riktade Göran Arrius tillsammans med Karl-Petter Thorwaldsson, LO, och Eva Nordmark, TCO, i en debattartikel i Dagens Arena.

Dialog om TTIP ger inflytande

Till skillnad från de flesta fackföreningar i Europa och USA har de svenska ställt sig positiva till frihandelsförhandlingarna mellan EU och USA. Inte villkorslöst, men vi är beredda att tala om saken är hållningen.

Hur den ger inflytande beskrev Sacos internationella sekreterare Asa Ehinger Bergling när hon på Sacobloggen skildrade några intensiva dagar med träffar med bland andra USA:s chefsförhandlare.

Saco Studentråd summerar 2014

Kristin Öster, nyvald ordförande i Saco Studentråd, blickar tillbaka på det viktigaste som hände 2014 på Sacobloggen.

Läs bloggen

På gång

  • Tisdagen den 20 januari arrangerar Saco tillsammans med Institutet för mediestudier, Sim(o), ett seminarium om drev och journalistik. Socialdemokraternas förre partiledare Håkan Juholt samtalar med professor Lars Nord som skrivit en essä i ämnet. Tid 15.00-17.00. Läs mer.

  • Den 29-30 januari deltar Saco i årets Bazar i Kulturhuset i Stockholm. Läs mer på http://www.bazar.nu/.

  • Saco chefsråd har publicerat åtta råd till chefer för ett hållbart ledarskap.

  • Chefsnyheterna har kommit ut med ett nytt nummer.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.