Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Nyhetsbrev från Saco

15 MARS 2017

Kvinnliga akademikers livslön 2,8 miljoner lägre

Det skiljer miljontals kronor i livslön mellan män och kvinnor, visar nya beräkningar från Saco. Det är tydligt att normerna på arbetsmarknaden missgynnar kvinnor och regeringen måste därför fortsätta reformera föräldraförsäkringen för att främja jämställda karriärvägar, skriver Sacos ordförande Göran Arrius på Dagens Nyheters debattsida.

Läs mer

Nytt verktyg: löneskillnader för olika utbildningsinriktningar

Saco lanserar nu ett nytt verktyg där du kan se livslöneskillnaderna mellan kvinnor och män inom 34 utbildningsinriktningar.

Läs mer

Kunskap och lämplighet ska styra antagningen till högskolan

Sverige behöver ett enkelt och transparent system för antagningen till högskolan. Saco välkomnar därför tillträdesutredningens förslag. − Det ska inte behövas en akademisk examen för att förstå hur antagningen till högskolan fungerar, säger Sacos ordförande Göran Arrius.

Läs mer

"Krävs långsiktigt perspektiv på partsmodellens utmaningar"

Den statliga och kommunala inblandningen i kollektivavtalsmodellen har skapat en rättsosäkerhet. Det är en olycklig utveckling som måste tas på största allvar. Men vi måste ha ett långsiktigt perspektiv på partsmodellens utmaningar, skriver Sacos chefsjurist Lena Maier Söderberg i ett inlägg i debatten om allmängiltigförklaring av kollektivavtal.

Läs mer

Så kan chefsjobb locka fler kvinnor

För att locka fler kvinnor till chefsuppdrag måste chefsrollen moderniseras och förändras. Förutom möjlighet att kombinera karriär med familjeliv efterlyser morgondagens chefer ett utmanande arbete som bidrar till den personliga utvecklingen och som upplevs meningsfullt, skriver ordförandena i sex Sacoförbund.

Läs mer

"Infria vallöftet och låt oss plugga på sommaren"

Tre av fyra studenter vill plugga på sommaren, enligt en ny undersökning från Saco studentråd. Samtidigt minskar än en gång antalet relevanta sommarkurser. Hur länge ska regeringen strunta i vallöftet om en stärkt sommartermin? skriver Malin Påhls, ordförande för Saco studentråd.

Läs mer

Nyheter från Sacoförbunden

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.