Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Nyhetsbrev från Saco

15 APRIL 2015

Kvalitet före kvantitet i högskolan

Bra att inkomsttaket i a-kassan äntligen ser ut att höjas. Men vi ifrågasätter utbyggnaden av högskolan som redan har stora kvalitetsproblem och det är dåligt att regeringen inte förmår att ta ett samlat grepp om skatterna. Så kommenterar Saco regeringens vårbudget.

– Saco har under lång tid drivit kravet på höjt inkomsttak i a-kassan. Det har inte höjts på 13 år och arbetslöshetsförsäkringen har urholkats. Därför välkomnar vi att höjningen nu äntligen ser ut att bli av, säger Göran Arrius, ordförande i Saco.

– Men regeringen borde också kunna tillsätta en skatteöversyn, säger Sacos samhällspolitiske chef Robert Boije.

Saco har lagt fram ett underlag för en bred skatteuppgörelse som regeringen skulle kunna använda. Det möttes positivt av erfarna skatteexperter. Läs exempelvis vad nestorn bland skatteutredarna, Sven-Olof Lodin, skrev på DN-Debatt.

Saco ifragsätter också den fortsatta utbyggnaden av högskolan som regeringen föreslår. Kvalitet måste alltid gå för kvantitet i den högre utbildningen. Det var också budskapet när riksdagens utbildningsutskott besökte Saco kvällen innan vårbudgeten lades fram.

Saco varnar också för att mindre klasser i grundskolan kan leda till brist på kvalificerade lärare om inte arbetsvillkoren i skolan görs attraktivare.

Saco har länge efterlyst mer pengar till regionala skyddsombud och välkomnar satsningen på arbetslivsforskning med fokus på kvinnors arbetsmiljö och arbetsrelaterade ohälsa.

Saco studentråd påpekar dock att regeringen återigen glömt studenterna i sin arbetsmiljösatsning.

 

Läs mer

Dags att välja

Idag är det sista dagen att välja för den som vill börja läsa på högskolan i höst. Saco har gjort en guide för att underlätta valet.

På våra studievalssajt finns både inspiration och fakta. Vår planeringsguide följer vägledningsprocessen INÅT - UTÅT - FRAMÅT och hjälper den vilsne att komma igång och få struktur på tankarna. Vårt personlighetstest Vad passar jag som? ger förslag på yrken som kan passa, vår studievägledare och Sacoförbunden svarar på frågor om studieval och yrken/utbildningar och i vårt Yrken A-Ö får man fakta om mer än 100 högskoleyrken.

Välkommen till saco.se/studieval!

I helgen intervjuade TT Sacos arbetsmarknadsutredare Eva Oscarsson om vad man bör tänka på i högskolevalet. En intervju som fick stor spridning över landet.

Läs också Göran Arrius blogg om att välja utbildning och yrke.

Hur sätts lönen?

Är du chef, lokalfackligt förtroendevald, jobbar med HR-frågor eller bara allmänt intressera chefskap och lönefrågor? Då kan det vara värt att ta sig till Saco i Gamla Stan på tisdag förmiddag.

Då arrangeras ett seminarium om lönesättning på alla nivåer i organisationen - med chefen i centrum.

Stig Blomskog, forskare i nationalekonomi, presenterar en ny rapport om lokal och individuell lönesättning.

När löner sätts lokalt och individuellt kan chefen använda lönen för att styra och motivera, medan medarbetaren ges möjlighet att argumentera för sin lön och karriärutveckling. Det ställer stora krav på den lönesättande chefen, och kräver också att det lokala facket, HR och ledningen samverkar med cheferna. 

 21 april kl. 9-11.30

Saco, Lilla Nygatan 14 i Stockholm

 Medverkande: Stig Blomskog, forskare i nationalekonomi, Charlotte Witt, förhandlingschef SSAB, tidigare personaldirektör på ÅF, Jaime Aleite, ombudsman Akademikerförbundet SSR, Håkan Regnér, nationalekonom och utredare, Saco, Karin Karlström, psykolog och utredare chefsfrågor, Saco.

Läs mer och anmäl dig på http://www.saco.se/lonesattning

 Vi kommer att webbsända på www.saco.se/play, för dig som inte har tid eller möjlighet att ta dig till seminariet.

 

Etablering av nyanlända på arbetsmarknaden

Hur ska nyanlända komma i arbete fortare? Det diskuterade Rådet för Integration på Arbetsmarknaden, RIA, när arbetsmarknadsminister Ylva Johansson kom på besök.

Budskapet till Ylva Johansson var att det bland annat handlar om behovet av en mer flexibel etableringsperiod och att få ett mer individanpassat stöd till de nyanlända från exempelvis Arbetsförmedlingen.

Läs mer

På gång

Nytt från förbunden

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.