Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Nyhetsbrev från Saco

20 NOVEMBER 2014

Framtidsutsikter och välja yrke

Idag, torsdag, släpps Sacos årliga storsäljare Framtidsutsikter. Där gör Sacoförbundens experter en bedömning av sannolikheten för att få jobb inom olika akademikeryrken om fem år. Meningen är att Framtidsutsikter ska vara till hjälp för de som gått ut gymnasiet och som står i begrepp att söka en akademisk utbildning. Vård, skola och omsorg. Där finns jobben om fem år. Värre är det för kommunikatörer, biologer och veterinärer.

– Utbildningsvalet är ett av de viktigaste du gör i livet. Läs på innan du väljer, säger Thomas Ljunglöf, arbetsmarknadsexpert på Saco.

Framtidsutsikter lanseras alltid i samband med Saco Studentmässor som i år hålls i Malmö den 21-22 november och i Stockholm den 26-28 november. Dit kommer tiotusentals gymnasielever för att få hjälp att hitta rätt högre utbildning.

Läs mer om rapporten Framtidsutsikter

Skarp kritik av regeringens ekonomiska politik

Nej ladan är inte tom. Sveriges ekonomi är i ganska gott skick. Det är fel att höja inkomstskatter, vilket leder till höjda marginalskatterna och att fler får betala statlig inkomstskatt. Det offentliga överskottsmålet bör ersättas med ett balansmål och en bred skatteöversyn bör tillsättas snarast.

Kritiken av finansminister Magdalena Andersson var ganska hård när Sacos samhällspolitiske chef Robert Boije recenserade regeringens ekonomiska politik tillsammans med professor Lars Calmfors på den Nationalekonomiska föreningens traditionella budgetmöte på Handelshögskolan. Läs Johan Schücks referat i DN

Robert Boije har också bemött John Hassler, ordförande i det finanspolitiska rådet, när han som en av få ekonomer försvarar ett fortsatt överskottsmål. ”Missvisande av Hassler om överskottsmålet”, skriver Boije på Sacobloggen.

Amortering kan leda till inlåsning

Efter Finansinspektionens besked om amorteringskrav för nya bolån varnar Sacos ordförande Göran Arrius för inlåsningseffekter på bostadsmarknaden. "Det är viktigt att man inte får effekter som är negativa och att man med en sådan här åtgärd skapar mer problem än vad man löser", säger Göran Arrius till TT.

Det grundläggande problemet att det finns för få bostäder i storstäderna löser man inte med krav på amortering. Bostadsbristen leder till minskad rörlighet på arbetsmarknaden.

"Det finns inte studentlägenheter för studenter som vill plugga, det är problem för företag och universitet som vill ta hit toppforskare. Det finns inga lägenheter för dem att bo i. Vi ser det över hela skalan, att det finns problem", säger Göran Arrius.

Läs mer i Dagens Industri

Facket mer än LO

SVT:s Uppdrag Granskning granskade arbetsvillkoren på den svenska arbetsmarknaden och tog upp frågan om inte lagstadgade minimilöner behövs även i Sverige. I programmet drogs likhetstecken mellan LO och facket och LO:s kopplingar till socialdemokraterna.

Helt befängt tycker Sacos ordförande Göran Arrius som uttalade sig i Ingenjören:
– Det finns en tradition att LO står för facket. Det är helt tokigt. I dag är akademiker och tjänstemän fler än LO-medlemmarna. LO har cirka 1,4 miljoner medlemmar, TCO har 1,2 miljoner och Saco har 650 000. Många av ungdomarna i reportaget jobbar på arbetsplatser där man går med i LO, men självklart ska de som jobbar inom våra sektorer söka sig till våra förbund.

– Vi försöker synas på högskolor och universitet, och vi försöker sprida information på arbetsplatser genom förtroendevalda. Men visst är det svårt att komma ut. För 20 år sedan hade alla större dagstidningar specialreportrar som skrev om arbetsmarknad. I dag kanske man har en på halvtid. Det är en svagare bevakning. Men här har vi nog en uppgift för alla fackförbund, för både LO, TCO och oss inom Saco, att tala om för unga människor att gå med i facket.

Läs hela artikeln i Ingenjören

Hårdare tryck för minimilöner

Trycket för att införa lagstadgade minimilöner inom hela EU ökar. De nordiska länderna och Österrike står emot och vill stå fast vid en modell där lönerna sätts i förhandlingar utan politisk inblandning. För Sacos internationella sekreterare Åsa Ehinger Berling är det en ständig diskussion där hon försöker få sina europeiska kolleger att förstå den nordiska modellen som hon utvecklar i Ingenjören:

– Man ska inte släppa in politikerna i lönebildningen. Det ska vara för parterna att förhandla. Vi har i Sverige kunnat se reallöneökningar som dessutom följer produktivitetsökningen.

Minimilöner ska kunna införas i länder där facken kräver det. I länder som Storbritannien och Tyskland där facket fått en försvagad roll är det naturligt att facken vill ha minimilöner för att försvara de svaga på arbetsmarknaden. Men de länder där förhandlingsmodellen fortfarande fungerar ska inte bli påtvingade lagstiftning.

Läs hela artikeln i Ingenjören

Stoppa register som Lexbase

Arbetsgivarna ska i normalfallet inte längre kunna kräva att den som söker arbete ska presentera ett utdrag ur belastningsregistret. Det ska en ny lag se till. Den är välkommen, men riskerar att bli ett slag i luften när register som Lexbase fortfarande är tillåtna. Det skriver Lena Maier Söderberg, chefsjurist hos Saco.

Läs hela artikeln i SvD

Studentrådets ordförande har blivit politruk

Johannes Danielsson, som inom kort skulle avgå från sin post som ordförande för Saco studentråd, har fått ett nytt jobb. Han har börjat som politiskt sakkunnig hos socialförsäkringsministern. Vice ordföranden Kristin Öster tar över som ordförande fram till årsskiftet. Hon är också valberedningens förslag till ny ordförande för Sacos studentråd.

Saco Studentråd slår också ett slag för social trygghet för studenter.

På gång

Nytt från Sacoförbunden

Saco består av 22 medlemsförbund. Läs om vad som händer på några av dem just nu.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.