Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Nyhetsbrev från Saco

24 NOVEMBER 2015

Oansvarigt bygga ut högskolan

En av sex lärarstudenter hoppar av redan efter första terminen. Inte ens hälften av ingenjörsstudenterna tar sin examen. Det är oansvarigt av regeringen att bygga ut platserna på högskolan utan att stärka kvaliteten, skriver Göran Arrius, Saco och Kristin Öster, Saco studentråd.

Läs mer

Nytt verktyg visar studenternas flyttströmmar

Stockholmare är mest hemkära, gotlänningar mest flyttbenägna. Saco lanserar nu ett nytt verktyg som visar studenternas flyttströmmar tio år efter studiestarten. Syftet är att sätta fokus på högskolornas nationella uppdrag. – Efter studierna flyttar studenterna dit jobben finns. Högskolan ska därför ge utbildningar som är gångbara i hela landet för att undvika inlåsningseffekter på arbetsmarknaden, säger Håkan Regnér, ekonom på Saco.

Läs mer

Ojämnställda studieval förändras i skolan

Kvinnor har varit i majoritet i högskolan sedan 1977. Men bland kvinnor och män som har gått högskoleförberedande gymnasieprogram och har höga gymnasiebetyg är det lika vanligt att gå vidare till högskolan. Det är i skolan som det ska satsas för att bryta de könstypiska utbildningsvalen. I högskolan är det för sent, skriver Sacos Galina Pokarzhevskaya och Håkan Regnér.

Läs mer

Saco Studentråd håller kongress 28-29 november

Saco studentråds kongress är årets stora studentfackliga händelse. Det är en helg fylld med spännande diskussioner, beslut och möten. På kongressen är förtroendevalda i studentsektionerna med och stakar ut den politik som Saco studentråd ska driva nästkommande år.

Läs mer

Akut lärarbrist, finansieringskris och havererad skattepolitik

Svensk skattepolitik har kört i diket. Utgiftsutmaningarna för den offentliga sektorn är enorma och vi står inför en akut lärarbrist. Det var utgångspunkterna när Sacos samhällspolitiska chef Robert Boije kommenterade regeringens budgetförslag på ett seminarium på Handelshögskolan i Stockholm som gästades av finansminister Magdalena Andersson (S).

Läs mer

Nyheter från Sacoförbunden

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.