Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Nyhetsbrev från Saco

28 JANUARI 2015

Sacoförbunden fortsätter att växa

Medlemsantalet i Sacos medlemsförbund fortsatte att öka under 2014. Totalt med drygt en procent, antalet yrkesverksamma ökade med dubbelt så mycket. Det innebär att Sacoförbunden hade mer än 650 000 medlemmar vid årsskiftet och antalet yrkesverksamma ökat till nästan var en halv miljon.

-Sverige har en i internationell jämförelse mycket hög organisationsgrad bland akademiker. Arbetet i förbunden och i Sacoföreningarna på arbetsplatserna fortsätter att attrahera nya medlemmar, säger Sacos ordförande Göran Arrius

Läs mer

Kvinnolöner och integration på ordförandekonferens

I förra veckan träffades samtliga ordföranden i LO, TCO:s och Sacos medlemsförbund och ledningarna för centralorganisationerna till överläggningar i dagarna två. Det var tredje året som en sådan samling genomfördes och Saco stod för arrangemanget i år.

Den första dagen ägnades åt den brännande frågan om relativlönerna. Hur ska lönerna i många gånger kvinnodominerade yrken i offentlig sektor kunna hålla jämna steg och kanske rent av ta in på lönerna i den privata sektorn? Är det önskvärt? Hur ska det i så fall gå till? Vilka ska leda löneutvecklingen?

Svåra och klassiska frågor som diskuterats länge. Enligt samstämmiga uppgifter var de interna överläggningarna bra och konstruktiva. Att de skulle hållas uppmärksammades också i medierna, bland annat i Sveriges Radios ekonyheter, P1-morgon och Arbetet.

Integrationsdiskussionen dag två, som till stora delar var öppen för medierna, gav också en hel del uppmärksamhet ibland annat ekot och Arbetet.

I samband med konferensen talade Göran Arrius i en intervju om vad Saco anser bör göras. Ett mer allmänt uttalande antogs också tillsammans med LO och TCO.

På gång

Bazaren för 13:e gången
Bazaren är en mässa där arbetssökande och arbetsgivare träffas i Kulturhuset i Stockholm. Ett 80-tal utställare tog emot totalt 15 000 besökare på tre våningsplan under fjolårets utställning. Årets upplaga är på torsdag och fredag, den 29-30 januari. Saco är medarrangör och informerar om arbetsmarknaden för olika högskoleyrken yrken och om Sacoförbunden. Vi erbjuder även träningsintervjuer som bokas via Sacos monter.

Knegdeg
Nästa onsdag, den 4 februari, lanserar PTK knegdeg.se. En webbplats för att informera om värdet av kollektivavtal på ett otraditionellt sätt. Ganska skoj. Håll ögonen öppna.

Ny medlem till Saco Chefsråd
Christina Rapp Lundahl, stadsdelsdirektör på Södermalm, är ny medlem i Saco Chefsråd. Tidigare har hon bland annat varit på Norrmalms stadsdelsförvaltning, Arbetsmarknadsverket, Näringsdepartementet och UD. Christina sitter också i styrelsen för Södertörns högskola. I Chefsrådet ersätter hon Jan Salestrand som lämnat sin tjänst inom försvaret för att bli statssekreterare vid Försvarsdepartementet.

Läs mer om Saco Chefsråd

Stipendiedags
Senast den 28 februari ska ansökan vara inne om man vill ha chans att få något av Sacos fackliga stipendium. Stipendierna riktar sig till förtroendevalda och anställda inom Saco och nytt för i år är att även lokalt förtroendevalda kan söka och att maxbeloppet ökat till 100 000 kr.

Jämställda löner utan kartläggning – hur fungerar det?
Den frågan ska besvaras på ett seminarium den 9 februari där bland andra Sacoekonomen Lena Granqvist deltar. Svenskt Näringsliv arrangerar.

Chefsnyheterna
Har kommit ut med ett nytt nummer.

Nytt från förbunden

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.