Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Nyhetsbrev från Saco

29 SEPTEMBER 2015

Saco om budgeten: Jobbfientliga skattehöjningar slår brett

En tredjedel av landets heltidsarbetande får höjd skatt med regeringens budgetförslag.

En tredjedel av landets heltidsarbetande får höjd skatt med regeringens budgetförslag. Sverige får dessutom en marginalskatt på 60 procent, högst i världen. – Sverige är redan ett av de länder i västvärlden där det lönar sig minst att utbilda sig. Att ytterligare nedvärdera högre utbildning på det här sättet är inte hållbart, säger Sacos ordförande Göran Arrius i en kommentar till regeringens budgetproposition som presenterades förra veckan.

Läs mer

Effektivisering möjlig på högskolan

Studenterna har blivit många fler under de senaste två decennierna. Men antalet kurser vid högskolan har ökat ännu mer, visar en ny utredning. Och när den enskilda läraren ska undervisa på fler och fler kurser sjunker antalet lärarledda timmar, vilket gör att kvaliteten kommer i kläm. Ett självklart steg mot högre kvalitet vore därför att se över utbudet av kurser, skriver Sacos utredare Emelie Lilliefeldt på Sacobloggen.

Läs mer

Skattehöjningarna ökar orättvisan

Det är direkt felaktigt av regeringen att påstå att skattehöjningarna på arbete sker för att stärka välfärden. Höjningarna ger inte ökade skatteintäkter och det enda regeringen ­lyckas med är att öka orättvisan för dem som valt att utbilda sig och ta ansvar för landets utveckling, skriver Sacos samhällspolitiska chef Robert Boije samt statistiker Thomas Ljunglöf i en debattartikel som publicerades i Svenska Dagbladet.

Läs mer

Välkommen till Skyddsombudens dag

Den 21 oktober firar Saco Skyddsombudens dag. Det gör vi för att vi vill uppmärksamma skyddsombuden och synliggöra deras viktiga uppdrag. Alla har vi glädje av ett duktigt skyddsombud; arbetstagarna, den fackliga organisationen och inte minst arbetsgivarna. Därför vill vi välkomna alla skyddsombud och andra som är intresserade av arbetsmiljöfrågor till en aktuell föreläsning på Sacos kansli om den kommande föreskriften på det psykosociala området.

Läs mer

Regeringen snuvar studenterna på sommarkurser

För andra året i rad sviker Socialdemokraterna sitt vallöfte till studenterna. Satsningar på fler sommarkurser uteblir. Regeringen har på så sätt återigen missat en chans att både sänka ungdomsarbetslösheten och tidigarelägga studenters inträde på arbetsmarknaden, skriver Saco studentråds ordförande Kristin Öster.

Läs mer

Ta del av Framtidens arbete

Almega och Sacoförbunden verksamma i privat sektor driver sedan några år tillbaka ett gemensamt utvecklingsarbete kring framtidens arbetsliv och modernisering av kollektivavtalen. Målsättningen är att införa företagsnära, medarbetarnära och jämställd lönesättning i Sverige. På en ny webbsida presenterar parterna vad man kommit fram till, sin gemensamma syn på arbetslivet, framtidens avtal och deras roll på arbetsmarknaden.

Läs mer

Nyheter från Sacoförbunden

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.