Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Ett smart studieval

20 JANUARI 2021

För dig som ska välja eftergymnasial utbildning. Du får nya tips i mitten av varje månad fram till 15 april.

Vill du göra ett smart studieval?

Du får det här mejlet för att du besökte Saco Studentmässa i november eller för att du är prenumerant sedan tidigare. Digitala Sacomässan är öppen för alla nu, så passa på att gå in och utforska, oavsett om du var där i höstas eller inte!

Vi skickar ett mejl i mitten av varje månad med tips som tar dig igenom studievalsprocessen. Vi utgår då ifrån de tre stegen INÅT - UTÅT - FRAMÅT.  

Den här gången går vi igenom det första steget - INÅT:  Vad vill du? Vad behöver du? Vad passar dig?

I det här mejlet kan du också läsa om att studera och jobba i USA med Cultural Care Au Pair.

Plugga och jobba i USA med Cultural Care Au Pair

Som au pair får du möjlighet att studera vid ett amerikanskt universitet. Du behöver studera minst 6 poäng på en högskola i USA, värdfamiljen bidrar med upp till $500. Att studera i USA är ett perfekt sätt att uppleva den amerikanska kulturen och livet på collage! Du kan stärka dina kunskaper i engelska, träffa nya människor och fördjupa dig i dina intressen. Vill du lära dig något nytt, t.ex fotografering, en ny sport, ett andra språk? Ta chansen att testa något nytt som au pair i USA! 

bild-CultCare600x400.png

Läs mer här

Utforska dig själv - gör en lista!

Börja med att göra en lista. Låt det ta lite tid och komplettera din lista allteftersom. Prata med dem som känner dig, familj, vänner och lärare. Ser de egenskaper hos dig som du inte har tänkt på? Se du vad som kan ingå i en sådan lista och hur du kan tänka i Steg 1 - Vem är jag?

 

Till Steg 1 - Vem är jag?

Gör ett test

Med Sacos personlighetstest Vad passar jag som? får du veta mer om dina dominerande personlighetsdrag och vad de passar för. Gör testet själv och be en kompis och/eller familjemedlem att göra det åt dig. Det kan ge dig helt nya perspektiv!

Till testet

Hantera hinder

Hinder kan vara olika svåra att ta sig förbi. Ibland kan det räcka med att tänka i lite nya banor. Skriv ner dina hinder. Fundera på om ett hinder är verkligt eller upplevt. Vad krävs för att ta sig förbi? Diskutera med andra, kanske kan de hjälpa dig att hitta lösningen!

Läs mer om hur du kan hantera hinder här

Studieteknik

Oavsett om det gäller slutspurt på gymnasiet eller att du vill vara bättre rustad för högskolestudier kommer du att ha nytta av en smartare studieteknik.

Ladda ner eller beställ gratis boken Hur pluggar du? och se fler tips här

Titta gärna på vårt webbinarium om studieteknik på Sacomässan.se

stdieteknikWebbinarium600x400.png

Se webbinariet om studieteknik

Vill du veta mer?

Besök vår guide Ett smart studieval på saco.se/studieval och hitta massor av fakta och inspiration på vår Youtubekanal Plugga vidare med Saco.

Vi hörs i mitten av februari! Då går vi igenom hur du bäst tar reda på vad som finns där ute för dig.

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.