Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Ett smart studieval

24 MARS 2020

För dig som ska välja eftergymnasial utbildning. Du får nya tips varje månad.

Vill du göra ett smart studieval?

Det är en svår tid nu. Säkert är studievalet inte det första du tänker på när du vaknar. Men i den här situationen är det viktigt att inte bromsa fullständigt. Det finns en ljusare framtid bakom hörnet och vi behöver alla göra vad vi kan för att skapa bästa möjliga förutsättningarna för den. Att tänka på vad du ska göra i framtiden kan dessutom hjälpa till att skingra tankarna från det som är jobbigt. 

Hittills har du fått 2 mejl om de tre stegen INÅT - UTÅT - FRAMÅT.  

  • INÅT handlar om att hitta vad DU egentligen vill och behöver och UTÅT går ut på att samla in alternativ som stämmer med det du vill. Mejlen finns att läsa här också.
  • FRAMÅT handlar om att prioritera bland dina alternativ och välja. Det ska vi gå igenom nu. Så att du vet vad du ska välja 15 april.

Hur ska man tänka nu?

Hade du tänkt jobba något år först?

Som du vet har coronaviruset inte bara förödande effekt på vår hälsa utan också på Sveriges och omvärldens ekonomi. Bara senaste veckan har 13 000 personer varslats. Det kommer att dröja innan vi är tillbaka i ett normalläge efter att viruset har passerat och i konkurrensläget som uppstår då är utbildning viktigare än någonsin. Sök därför utbildningar till hösten även om du egentligen hade tänkt ta ett sabbatsår. Då har du den möjligheten öppen om det skulle bli svårt att hitta jobb.

Om du är skoltrött och/eller inte vet vad du vill plugga kan du hellre välja en kurs i ett ämne som du gillar än att riskera ett år i arbetslöshet. Att läsa en kurs som intresserar dig är dessutom en jättebra mjukstart för högskolestudier. Ha koll på antagningspoängen och välj åtminstone några alternativ där du har goda chanser att bli antagen. Tänk också på att det finns andra utbildningsformer är högskolan! Läs mer här

Öka studietakten

Högst sannolikt blir konkurrensen om studieplatserna större än vanligt i höst. Därför är det jättebra att göra en slutspurt och försöka få upp betygen genom att förbättra din studieteknik. Ta hjälp med det som är svårt! Det finns en hel del hjälp att få! Läs mer om hur du kan öka din chanser här

Inställt högskoleprov

Som du säkert vet har vårens högskoleprov ställts in och tyvärr kommer inget nytt provtillfälle att ges i vår. Läs mer här

Hur ska du tänka i ditt val?

När du har gjort steg 1 och 2, INÅT och UTÅT har du förmodligen hittat några yrken/utbildningar som känns bra. Om du inte är riktigt där än rekommenderar vi att du går till steg 2, UTÅT och utforskar lite mer.

Du som som har hittat några alternativ behöver jämföra och se vad och hur du ska tänka inför din ansökan. Hur du ska tänka beror på dina förutsättningar. 

Har du höga betyg eller poäng från högskoleprovet?

Då behöver bestämma vad du helst vill plugga till. Det ska kännas bra i magen för du ska trivas med både plugg och jobb. Då har du bäst förutsättningar att lyckas. Läs på ordentligt så att du vet vad du ger dig in i. Kolla gärna in våra intervjuer, vad tycker andra om sina jobb?

Har du inte högsta betyg eller poäng från högskoleprovet?

Då ska du tänka strategiskt när du fyller i din ansökan. Du får söka sammanlagt 12 alternativ, kurser eller program. Ha med ett antal alternativ där du har goda chanser att komma in. När du kollar antagningspoängen på exempelvis Studera.nu ska du tänka på att konkurrensen förmodligen blir högre inför hösten 2020, på grund av situationen med coronaviruset.

Hjälpmedel i valet

Behöver du hjälp att bestämma dig?

Vi har gjort en mall som hjälper dig att jämföra och prioritera systematiskt med en plus- och minuslista. Rangordna yrken/utbildningar utfrån jobbet, lönen och arbetsmarknaden. Använd våra verktyg Yrken A-Ö, Jämför löner och Framtidsutsikter för att hitta för och nackdelarna.

Men vi har också några lite ovanliga tips, som uteslutningsmetoden och att singla slant. Det är inte så oseriöst som det låter!

Till mallen och verktygen

Vi finns på Youtube också!

Besök vår guide Ett smart studieval och se vår korta inspirationsfilm INÅT - UTÅT - FRAMÅT på vår Youtrubekanal Plugga vidare!

thumbnail inåt-utåt-framåt

Vi hörs igen ett par dagar innan det är dags, 15 april. Lycka till!

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.