Ser mailet konstigt ut? Klicka här

Ett smart studieval - Plugga utomlands

6 MARS 2020

För dig som ska välja eftergymnasial utbildning. Du får nya tips i mitten av varje månad. Detta extranummer handlar om utlandsstudier.

Är du nyfiken på utlandsstudier?

Det här mejlet vänder sig till dig som är nyfiken på att plugga utomlands. Vi berättar vilka olika alternativ som finns samt var du kan hitta information och få hjälp.

Om du inte vill ha våra mejl avprenumererar du längst ner på sidan.

 

Hur vill du plugga?

Vill du plugga utomlands i ett utbytesprogram eller på egen hand? Med utbytesprogram kostar det betydligt mindre än om du åker på egen hand. 

Vad är viktigt att tänka på? Studera.nu har bra information oavsett vilket som gäller för dig.

Till Studera.nu

Hitta kontakter för utlandsstudier

Ambassaden för landet du vill studera i kan ge information om vilka universitet och högskolor som finns i landet. Förmedlare av utländsk utbildning kan hjälpa dig också. 

Oavsett om du var på Saco Studentmässa i höstas eller inte är utställarlistan bra för att hitta kontaktuppgifter.

Filtrera listan på utlandsstudier. Där hittar du också väldigt många förmedlare av utbildning utomlands. De förmedlar olika typer av studier, allt ifrån språkresor till en hel examen. De erbjuder också service på olika nivåer och kan hjälpa dig med mycket av de nödvändiga förberedelserna.

Till utställarlistan

Viktigt om du ska läsa en hel examen utomlands

Det är viktigt att veta att vissa yrken är reglerade och den som vill arbeta inom yrket måste ha auktorisation eller legitimation. Advokat, revisor, läkare och tandläkare är sådana exempel.

I Sacos Yrken A-Ö kan du läsa vad som gäller för den utbildning du funderar på. Där kan du också ställa frågor till våra experter på högskoleyrken, Sacos förbund.

Till Yrken A-Ö

Kan du tillgodoräkna dig den utländska utbildningen?

Utbildningssystemen är olika i olika länder. Därför motsvarar inte alla studier vid utländska universitet och högskolor studier i Sverige. Så om du funderar på att läsa delar av en utbildning eller kurser utomlands på egen hand behöver du ta reda på om du kan tillgodoräkna dig detta i Sverige. Det kan UHR (Universitets- och högskolerådet) hjälpa dig med.

Till UHR:s bedömningstjänst

Hur kan man finansiera sina utlandsstudier?

Studiemedel hos CSN

Du kan ansöka om studiemedel hos CSN när du ska studera utomlands på eftergymnasial nivå. Du som är över 20 år kan även ansöka om studiemedel för studier på gymnasienivå, till exempel språkkurser.

Det finns krav och villkor som måste vara uppfyllda för att du ska ha rätt till studiemedel. Vissa av dem gäller din utbildning, andra gäller dig.  Läs mer här

Stipendier

Det finns olika typer av stipendier att söka. På vår sida om utlandsstudier hittar du länkar och kan läsa mer om stipendier.

Läs mer hos CSN

Läs mer om utlandsstudier

Mer information och länkar för utlandstudier hittar du här

Utlandsstudier på Saco.se/studieval

© Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, Box 2206, 103 15 Stockholm. Tel: 08-613 48 00.  E-post: kansli@saco.se

Vill du beställa eller avbeställa nyhetsbrevet? Eller ändra e-postadressen? Du gör detta själv på Sacos prenumerationssida.