EU-valkompassen: Vilket parti passar dig som akademiker bäst?

Publicerad: Tisdag 2 apr 2019

Senast uppdaterad: Måndag 13 maj 2019

Sacos EU-valkompass 2019 visar vilka partiers åsikter som stämmer bäst överens med dina egna inför valet till Europaparlamentet den 26 maj. Ta ställning i 16 politiska frågor, så visar Valkompassen vilka partier du står närmast. Här är det sakfrågorna som står i fokus. Är du osäker finns faktavideor och argument för och emot varje fråga. Saco har lagt till en extrafråga med särskilt fokus på fri forskning utöver de 15 som är grunden i valkompassen.

Så är EU-valskompassen gjord

EU-valkompassen är framtagen av TT Nyhetsbyrån tillsammans med Christer Isaksson och Tommy Möller i samarbete med Saco. Christer Isaksson är journalist och författare med politik som huvudintresse, Tommy Möller är professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Syftet med EU-valkompassen är att vara en hjälp för dig som väljare att hitta rätt bland partierna i EU-valet. Den talar inte om hur du ska rösta men pekar ut åt vilket håll ditt intresse kan riktas.

I slutet av EU-valkompassen kan du läsa partiernas kommentarer i varje fråga. Dessa är tillhandahållna av respektive partis presstjänst.