Bilda lokalförening

Har ni ingen lokalförening på er arbetsplats? Då kan du vara den som bildar en lokalförening. Det krävs inga förhandskunskaper för att bli fackligt förtroendevald, det viktiga är att man är villig att lära.

Så här går du tillväga för att starta en lokalförening på din arbetsplats:

  • Förankra idén hos dina kollegor och din arbetsgivare.
  • Ta kontakt med en föreningsutvecklare (eller kontakta rådgivningen/jouren på ditt förbund) och berätta om vad som är på gång så får du all hjälp du behöver.
  • Kalla potentiella medlemmar till ett uppstartsmöte. De som deltar bör vara eller på väg att bli anslutna till ett Sacoförbund.
  • På mötet antar ni föreningsstadgar och väljer en styrelse. Minst tre ledamöter behövs; ordförande, vice ordförande och sekreterare.
  • Skicka stadgar och uppgifter om utsedda förtroendemän till Förtroendevaldregistret på Sveriges Ingenjörer
  • Anmäl fackliga förtroendemän till arbetsgivaren.

Kontaktuppgifter till föreningsutvecklare :

Eva Högberg

Akademikerförbundens kollektivavtal; Almega Bemanning, Almega Tjänsteföretagen, Almega Revision & konsult, IDEA, Svensk Handel m.fl.
070-795 78 88
eva.hogberg@civilekonomerna.se

Jonas Dreyfert
Svensk Teknik och Design (STD), Teknikavtalet (TAG), Kommuner och landsting (endast för Sveriges Ingenjörer)
08-613 80 84
jonas.dreyfert@sverigesingenjorer.se

Josefine Qvarfordt
Innovations och kemiindustrierna (IKEM), Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet (SLA), Livsmedelsföretagen, Skogsindustrierna
josefine.qvarfordt@sverigesingenjorer.se
08-613 82 94

Du kan också mejla: lfr@sverigesingenjorer.se om din arbetsplats tillhör ett annat avtalsområde än de uppräknade, eller om du inte vet vilket avtal som gäller.