Arbetsmiljö på distans

Coronapandemin har på olika sätt inneburit påfrestningar på akademikernas arbetsmiljö och skyddsombuden har en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.  För att fira och stötta alla skyddsombud samlar vi här nyttigt material, tips & länkar på temat ”Jobba hemifrån”.

Vi bäddar in våra filmer från vår Youtubekanal. För att kunna se dem här på sidan behöver du godkänna samtliga cookies för saco.se. Filmerna kan annars ses på www.youtube.com/SacoPlay

Samtal med Charlotte Wåhlin

Ergonom och forskare i arbets- och miljömedicin

Diskussion och reflektion

  • Det finns exempel på vad arbetsgivare gjort för att förbättra arbetsmiljön vid hemarbete: buda hem skärmar och kontorsstolar, införa 30 min. friskvårdstid per dag, etc. Vad har din arbetsgivare gjort och vad mer skulle de kunna göra? 
  • Skyddsrond på distans: Är det möjligt att göra och hur skulle det kunna gå till? 
  • Fortfarande är Folkhälsomyndighetens rekommendation att vi ska jobba hemifrån. Men så småningom kommer vi att jobba mer på kontoret igen. Men några kanske vill fortsätta att jobba hemifrån även senare? Hur får vi det att funka för alla? Vilka risker & möjligheter finns?
  • När du jobbar digitalt är det möjligt att ha möten i ett under en hel dag, utan att resa sig från sin stol. Men det är ju inte bra för hälsan. Hur kan man få kollegor och chefer att lägga in pauser och dra ner på mötestiden? 

 


ARbetsmarknadsminister Eva Nordmark

"Skyddsombuden förtjänar att uppmärksammas alla dagar på året."

Vi har ställt frågor till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark om hemarbete och arbetsmiljö och om hon har några råd till skyddsombuden.

Läs hennes svar här.

Dela gärna med dig av denna till dina kollegor.

Så mår Sacoförbundens medlemmar


40%
har värk på hemmakontoret

För många fungerar det bra att arbeta hemma. Men det finns brister i arbetsmiljön och dialogen med chefen kan bli bättre, visar en undersökning från Naturvetarna.

4 av 10 som har jobbat hemifrån under pandemin trivdes bättre med det än att gå till arbetsplatsen.

Och hälften av dem som svarade ansåg att de kunde arbeta mer effektivt hemifrån, enligt en undersökning gjord av Akademikerförbundet SSR.

Samtal med Kristoffer Jervinge

Chef för påverkan, Naturvetarna

Tips från Sacos arbetsmiljöexpert

Det finns fördelar med att jobba hemma ibland. Många tycker de kan jobba mer fokuserat eftersom de inte blir störda lika ofta av exempelvis sina kollegor. Man slipper långa resor till jobbet och det blir billiga lunchkostnader. Men det finns också utmaningar i att arbeta hemifrån. Nu när många av oss kommer jobba hemifrån en längre tid, vad ska man tänka på för att lyckas? Läs mer här

Karin Fristedt, Saco
Karin Fristedt, utredare på området arbetsmiljö, Saco

Är hemma det nya kontoret? 

Samtal med Petra Lindfors, Magnus Henrekson och Heike Erkers