Pension

Din pension består av flera olika delar. Från staten får du inkomstpension och premiepension. Genom ditt kollektivavtal får du tjänstepension. Du kan även ha ett eget sparande till pensionen.

Publicerad: Fredag 16 okt 2015

Senast uppdaterad: Torsdag 8 feb 2018

När du arbetar och har en lön tjänar du in allmän ålderspension enligt svensk lag. Den allmänna pensionen består av inkomstpension och premiepension (PPM). Den allmänna pensionen bygger idag på din livsinkomst. Ditt pensionsunderlag kan aldrig överstiga taket på 36 312 kr i månaden år 2015. 

Inkomstpensionens värde följer inkomstutvecklingen i samhället. Premiepensionens storlek beror på hur mycket som betalats in och hur de fonder du valt har utvecklats. Om du inte gjort ett eget val placeras dina pengar i det statliga förvalsalternativet. 

Om din arbetsgivare har kollektivavtal har du också rätt till tjänstepension. För akademiker är det vanligt att den kollektivavtalade tjänstepensionen utgör en stor eller till och med större delen av den totala inkomsten. Skillnaden mellan att ha tjänstepension och inte kan vara flera tusenlappar i månaden.

Vill du utöver detta förbättra din pension kan du göra det genom eget sparande.