Pension

Din pension består av flera olika delar. Från staten får du inkomstpension och premiepension. Genom ditt kollektivavtal får du tjänstepension, vilket ger mycket i plånboken – skillnaden kan vara hundratusentals kronor den dagen då du slutar arbeta!

Publicerad: Fredag 16 okt 2015

Senast uppdaterad: Tisdag 19 jan 2021

När du arbetar och har en lön tjänar du in allmän ålderspension enligt svensk lag. Den allmänna pensionen består av inkomstpension och premiepension (PPM). Den allmänna pensionen bygger idag på din livsinkomst. Men det finns ett tak och ditt pensionsunderlag kan aldrig överstiga lönetaket på 45 800 kr i månaden år 2021. 

Inkomstpensionens värde följer inkomstutvecklingen i samhället. Premiepensionens storlek beror på hur mycket som betalats in och hur de fonder du valt har utvecklats. Om du inte gjort ett eget val placeras dina pengar i det statliga förvalsalternativet. 

Om din arbetsgivare har kollektivavtal har du också rätt till tjänstepension. Ju högre inkomst desto mer vinner du på att ha kollektivavtal. För akademiker är det vanligt att den kollektivavtalade tjänstepensionen utgör en stor eller till och med större delen av den totala inkomsten. Skillnaden mellan att ha tjänstepension och inte kan vara flera tusenlappar i månaden och hundratusentals kronor den dagen du går i pension. 

Villkoren för den kollektivavtalade pensionen förhandlas för många akademiker samtidigt. Därför blir avgifterna riktigt låga och mer pengar går till din pension. 

Vill du utöver detta förbättra din pension kan du göra det genom eget sparande.