Jag studerar

Du ska snart börja studera på högskolan eller så har du redan studerat ett tag. Här kommer lite tips och råd från Saco som är bra att ha med sig in i denna nya fas i ditt liv.

Vässa din studieteknik

Nu när du börjar studera på högskolan har du stor nytta av en effektiv studieteknik. Saco har tagit fram boken "Hur pluggar du?" tillsammans med studievägledaren och föreläsaren Ingmar Andersson. Du kan ladda ner boken eller beställa den gratis här till höger. Du kan också titta på Ingmars filmade föreläsning på Saco Studentmässa.


Studieekonomi

Studiebidrag, studielån och stipendier är bra att ha koll på.


Hitta bostad

Att hitta bostad kan ofta vara knepigt. Vi har sammanställt några tips.

 

Engagera sig i studentlivet - varför då?

Att engagera sig i någon studentaktivitet ger bra erfarenhet, är en bra merit när du ska söka jobb och ger dig ett värdefullt nätverk inför framtiden.

Du kan också engagera dig i ditt förbunds studentsektion för att förbättra din och andras situation på ditt lärosäte, din utbildning och dina möjligheter på arbetsmarknaden. 


Studenthälsan - om du blir sjuk

Studenthälsan ska bland annat arbeta förebyggande och främja studenternas fysiska och psykiska hälsa. Där finns även tillgång till kurator och psykolog. De flesta universitet och högskolor har en länk till studenthälsan på sin webbplats.

 

Gå med i facket - varför då?

Under din studietid har du stor nytta av att vara med i ett Sacoförbund. På varje förbund finns personer som arbetar för ditt bästa, oavsett om du studerar eller är på väg mot första arbetet. Läs mer här