Facket och studietiden

Saco engagerar över 100 000 studenter. Våra 21 förbund bevakar kvaliteten på din utbildning och hjälper dig till rätta bland de snåriga regler som gäller. Du kan också engagera dig i ett förbunds studentsektion eller varför inte i Saco Studentråd som är Sveriges största studentfackliga organisation och jobbar för att förbättra studenters och nyexaminerades situation.

Gå med i facket - varför?

I samband med studiestarten träffar du med största sannolikhet Sacos förbund på din högskola. Håll utkik efter dem och ta reda på vad de kan göra för dig.

Under din studietid har du stor nytta av att vara med i ett Sacoförbund. På varje förbund finns personer som arbetar för ditt bästa, oavsett om du studerar eller är på väg mot första arbetet.

  • Du får hjälp inför mötet med arbetsmarknaden, hjälp att söka jobb, hjälp med CV-granskning och träning inför anställningsintervjuer samt tillgång till Sveriges bästa lönestatistik, Saco Lönesök.
  • Som medlem i ett Sacoförbund under studietiden har du också möjlighet att bli medlem i Sacos a-kassa, AEA, om du arbetar i viss omfattning. Det gör att du får en ersättning om du blir arbetslös. 
  • Du kan också engagera dig i ditt förbunds studentsektion för att förbättra din och andras situation på ditt lärosäte, din utbildning och dina möjligheter på arbetsmarknaden. Hitta vilket förbund som passar just dig här.
  • Om du är intresserad av att påverka den nationella utbildningspolitiken är kanske Saco Studentråd något för dig, Sveriges största studentfackliga organisation.

Medlemsförmåner för studenter

Sacos medlemsförbund har också olika typer av erbjudanden för dig som är studerande. Du kan via ditt medlemskap få erbjudanden om bland annat billigare försäkringar, lån, el, utbildningar och prenumerationer på tidningar som är relevanta för ditt yrkesområde. En del förbund har också stipendiefonder som årligen delar ut stipendier till studerandemedlemmar. Kom ihåg att det är olika villkor som gäller i olika förbund. Medlemsavgiften kan också variera mellan förbunden. Samma sak gäller för försäkringsvillkor och stipendier. Du får dock alltid professionell karriärvägledning, hjälp vid löneförhandlingen samt prenumeration på ditt förbunds medlemstidning.

Läs mer om de olika villkoren på förbundens hemsidor. Klicka här för att se vilket förbund som passar just dig.

Välj ett Sacoförbund som är expert på din utbildning

Sacos förbund är experter på sina medlemmars utbildningar och jobb, eftersom  de de ständigt arbetar med att stötta sin medlemmar och förbättra deras arbetsvillkor. Och visst vill du väl att de som förträder dig är bäst på just din utbildning?

 

ANNAT DU KANSKE ÄR INTRESSERAD AV