Mats Granberg - månadens medlem

Månadens medlem Mats Granberg är en riktig fixare. Har man något problem eller undrar över något så vet man att man alltid kan vända sig till Mats. Oavsett om man råkat halka av vägen med sin bil, fått trassel med sin dator, har en PC-kanon som inte fungerar eller behöver veta det senaste om cykling, löpning, vallning av skidor, renovera sitt hus eller fixa något i trädgården, så får man alltid kloka och värdefulla svar av Mats. Mats personifierar verkligen PostNords devis ”Vi levererar”.

Publicerad: Tisdag 7 jun 2016

Senast uppdaterad: Tisdag 7 jun 2016

Kan du beskriva "din resa" i Posten/PostNord?
Tja, oj, oj vad åren går...jag började i maj -75 och fram till 1993- 94 provade jag det mesta inom produktion med tyngdpunkt på lantbrevbäring. Från nov- 94 då jag fick ett vikariat på dåvarande Region Brev Umeå har jag haft administrativa jobb som inneburit mer och mer koppling till IT. I början mer i form av systemstöd. Jag har varit med att kravställa och utveckla både ISU och det gamla stödet för ODR (Fäbod) och nuvarande stöd för ODR- affären – ODR online. Från och med 2002 har det handlat allt mer om "den hårda delen" av IT. Nätverk, projektera IT i nya lokaler, Pc och sedan 5-6 år har jag även på deltid fungerat som Postnords förvaltare av det skrivaravtal Postnord Sverige har med vår samarbetspartner/leverantör HP (Hewlett-Packard).

Har du någon rolig händelse eller anekdot att berätta från ditt liv på Posten/Postnord?
Vet inte om de är så roliga men i och med att jag valde att söka jobb centralt när Umeå Region lades ner 1999 så har jag fått möjlighet att prova saker/ jobb som jag inte skulle annars. Nästa vägval kom 2001 när jag tackade nej till förfrågan om jag ville systemförvaltarrollen för ODR on Line. Jag valde istället att ta IT-koordinator spåret. Rollen har gett mig väldigt många fina kontakter ute på kontoren i norra Sverige. Det är jag väldigt glad för idag.

- Kanske inte en så rolig händelse men jag vill minnas att du varit med och plockat upp en brevbärarbil ur diket i trakterna kring Sävar i mitten av 90-talet?

- Ja, just den ja! En händelse som kunde ha slutat illa men lyckligt nog inte gjorde det. Lustigt sammanträffande att just vi två sitter här knappa 25 år efter den händelsen. Jo, det var så att jag var engagerad i ett postnummerprojekt i södra Västerbotten mellan åren 92-94. Just vid den här händelsen hade jag ett krypin hos dåvarande distriktschef Utdelning i Umeå. En höstdag då första halkan just slagit till kom ett nödrop från Sävar till distriktskontoret i Umeå. En lantbrevbärarbil (som bara hade sommardäck) hade halkat av en liten väg, träffat en lyktstolpe, blivit helt okörbar och måste bärgas. Jag och en kollega tog en gammal högerstyrd reservbil för att lösa behovet i Sävar (Posten måste fram..) samt en vanlig bil för att lösa vår egen hemtransport. Väl framme vid olycksplatsen möttes vi av en djupt olycklig brevbärarvikarie som vi tröstade och hjälpte att lasta över post och paket till reservbilen för vidare färd längs vägarna runt Sävar. Den olyckliga brevbärarvikarien blev sedermera en kollega vid Umeå Region och precis som jag anställd vid Posten Brev på huvudkontoret 1999.

- Det är alltså dig, Martin Bylund, jag talar om. Så korsades våra vägar första gången. Under åren på Regionen instiftade vi även en gemensam aktivitet – lunchlöpning. Någon dag, oavsett väder och årstid. Tycks minnas att vi även utvecklade aktiviteten till att omfatta pass på rullskidor/inlines.

Vad arbetar du med just nu?
Just nu pågår upphandling av nytt ramavtal gällande Pc, lokala nätverk, servicedesk och print. Projektet kallas EMIL. Där har jag och min danske kollega Jan varit med från början i printdelen med kravställning, möte med leverantörer, förhandlingar och kommer att vara med när nya maskiner ska rullas ut. Jag lägger nog närmare en halvtid på projektet just nu. Vi IT-K blir ofta (och ska bli det) spindlar i nätet i projekt eftersom vi tillsammans har koll på verksamheten ute i våra respektive länder/ geografiska områden/ verksamhetsdelar.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?
Jag börjar dagen med daglig avstämning med mina kollegor. Denna dagliga rutin ser vi som nödvändig eftersom vi är spridda över hela landet. Vi tar aktuella frågor och fördelar de ärenden som kommit in via ärendesystemet HPSM. Sen följer virtuella möten (Lync/ Video) med både interna och externa deltagare. Inte sällan på engelska eftersom våra leverantörer är multinationella. Sen kan det vara projektering av nya kontor/hubbar inom IPM. Vissa veckor blir det många resor men där emellan går det att sköta många saker via bl.a. mail och Lync där dela dokument är en funktion som underlättar. Att diskutera en IT-lösning med hjälp av en ritning går utmärkt, speciellt om jag redan varit på plats och har en minnesbild. Jag försöker dessutom hjälpa behöriga beställare inom regionen att hitta vägen genom beställningsverktyget Servicekatalogen, vilket inte är så enkelt alla gånger. Till detta kan läggas att det kan vara flera möten varje dag inom projektet EMIL. Mellan och före möten behövs tid för att sätta sig in i och förstå frågorna.

Vad ser du för fördelar med att vara medlem i Saco?
Många tillfällen till träffar och en jättebra information. Låga avgifter är en annan.

Vilka tycker du är PostNords viktigaste utmaningar i närtid och på lång sikt?
Kan verka lite IT-nördigt men jag säger: på kort sikt är att säkra en stabil IT-drift. Utan fungerande IT står vi stilla. På längre sikt är det att täcka sjunkande intäkter från brevaffären med intäkter från den stentuffa logistikaffären.

Tre snabba
Din favoritmat? Det mesta men ska jag säga nåt så är en välgrillad köttbit eller god kycklingrätt aldrig fel.
Gör du gärna på fritiden? Tränar (tidigare löpning numera något mindre knäbelastande- t.ex cykel), vistas i sommarhuset, reser.
Dold talang? Vet inte om den är så vidare dold men jag är händig, ger mig på det mesta och kan lite om mycket.