Mikael Fältmark - månadens medlem

Läs om Mikael Fältmark som arbetar som produktionsområdeschef Distribution PostNord Sverige.

Publicerad: Torsdag 25 feb 2016

Senast uppdaterad: Tisdag 7 jun 2016

Micke Fältmark är som en korsning mellan en härlig go norrländsk nallebjörn och solen. Han utstrålar norrländskt lugn och trygghet och han har alltid ett fantastisk leende nära till hands. Micke verkar geografiskt i en miljö där naturen är så storslagen att man nästan tappar andan, och där passar han som handen i handsken. Vi träffar Micke när snön gnistrar och är bländande vit och solen strålar över en klarblå himmel.

Produktionsområde Kalix är ett av landets största produktionsområden och täcker in stora delar av Norrbottens län i landskapen Norrbotten och Lappland. Det är drygt 20 mil från Pajala vid finska gränsen i öster till angränsande produktionsområde i väster och det är nära 50 mil från Haparanda i söder till Riksgränsen i norr. I produktionsområdet ligger brevbärarkontor i Kiruna, Karesuando, Vittangi, Gällivare, Pajala, Överkalix, Haparanda, Kalix och Övertorneå. Logistikfilialer finns i Kalix, Gällivare och Kiruna.

Kan du beskriva "din resa" i Posten/PostNord?
Min resa i Posten startade som lantbrevbärare februari 1986. Sedan har allt rusat på, jag har jobbat som teamledare, områdeschef, distriktschef, utvecklingschef och nu produktionsområdeschef i PostNord. Att jag har fått vara med i hela Postens förändringsprocess sedan början av 90-talet ser jag som en ynnest, oj vad mycket skoj och jobb som vi har lagt bakom oss. Posten och PostNord är ett fantastiskt företag att jobba i, vi har ständiga utmaningar varje dag och ingen dag är den andra lik.

Har du någon rolig händelse eller anekdot att berätta från ditt liv på Posten/PostNord?
Ja, det finns många roliga händelser, jag tror att det räcker till en bok, men det stannar där.

Vad arbetar du med just nu?
Vi har transportproblem med flyget upp till Gällivare och Kiruna, något med tekniken som gör att det inte kan lyfta, det skapar minst två dagars problem på utdelningskontoren i Gällivare och Kiruna.
I övrigt så är det vardagsgnetet med att få verksamheten att gå enligt plan och samtidigt jobba med kommande förändringar.

Hur ser en typisk dag ut som produktionsområdeschef?
Jag är ofta på jobbet vid 06:30 om det är en kontorsdag, pratar med mina produktionschefer för att få en bild av läget inom området. Det kan var regn och halka i Kalix och snöstorm eller -35 grader i Kiruna samma dag så att kika ut genom fönstret ger inte någon sann bild av de yttre förutsättningarna. Kontorsdagarna blir ofta till att skapa förutsättningar för produktionscheferna att göra ett bra jobb.

Sedan vet man aldrig hur dagen ser ut, det kan vara allt från förseningar, kundärenden, media eller uppföljningar av verksamheten.

Det blir en hel del resor inom distriktet med långa avstånd, till Kiruna är det 25 mil så det gäller att stiga upp i ottan om jag ska vara på plats på morgonen.

Vad ser du för fördelar med att vara medlem i Saco?
Jag tycker att Saco har en bra information till oss medlemmar, den uppskattar jag.

Vilka tycker du är PostNords viktigaste utmaningar i närtid och på lång sikt?
Viktigt att komma ihåg att vi har både utmaningar och möjligheter.

Utmaningarna ligger i att klara anpassningen till de volymförändringar vi ser inom de fysiska försändelserna, jag vill säga att det är en närtidsfråga och en fråga på långsikt. Sedan har vi de regulatoriska frågorna som behöver anpassas till dagens förutsättningar. Slutligen så måste vi ha en ekonomi i balans för att överleva.

Möjligheterna ligger i företaget med en bra infrastruktur, vi satsar för att möta framtiden med IPM och nya utdelningsfordon och givetvis med vår personal som kärnan i allt och borgar för bra kundmöten.

Två snabba

  • Din favoritmat? Hmm, blir älgkött i alla dess former, rökt, stekt.....
  • Gör du gärna på fritiden? Vintertid blir det ofta skidåkning med hunden och ibland lite skoterkörning. På sommaren är det fritidshuset och rätt mycket fiske i Kalixälven och på hösten så är det älgjakt vilket är mitt största intresse.