Långt ifrån så mycket bättre

Examen från universitetet i Islamabad påbyggd med en MBA vid Lunds universitet inriktad mot personalledning och personalutveckling. Efter snart tre år i Sverige har Junaid Warraich fått sitt första jobb – deltid som truckförare på ICAs lager i Borlänge.

Publicerad: Måndag 19 dec 2011

– Jag hade tur, säger han.

Livet som invandrad student och akademiker är allt annat än lätt. För Junaid började det med en lärare på universitetet i Islamabad, som berättade om den fria högskoleutbildningen i Sverige som ett alternativ till den traditionella men dyra universitetsutbildningen i Storbritannien.

Första anhalten i januari 2009 blev Borlänge och Högskolan Dalarna, med en magisterutbildning som inte riktigt var vad han tänkt sig. Istället blev det universitetet i Lund och en engelskspråkig MBA-kurs, "Sustainable business leadership" med inriktning mot personalledning och –utveckling.

Sedan dess har det gått drygt ett år, ett år av ständigt jobbsökande och lika ständiga avslag. Som invandrad akademiker hamnar du aldrig högst upp i högen av jobbansökningar. Även om du, som Junaid, har delar av din utbildning i Sverige.

– Det kunde fungera bättre, säger han. Men jag klagar absolut inte. Sverige har gett mig gratis utbildning, i England hade den kostat mig massor. Man måste se saker från båda sidor. Det är inte bara i Sverige det är svårt att hitta jobb efter examen och inte bara för invandrare. Nu har jag dessutom fått ett arbete.

Parallellt med jobbsökandet har han gått sin SFI, läst Svenska A och varit med i "Kortavägen" på Högskolan Dalarna, ett utbildningsprojekt skräddarsytt för att hjälpa invandrare med akademikerbakgrund ut på den svenska arbetsmarknaden.

Något jobb blev det inte för Junaid. I augusti kom han istället in på en yrkesutbildning i Arbetsförmedlingens regi. I mars 2012 är tanken att han ska ta sin examen som färdig lastbilschaufför med alla nödvändiga förarbevis. Redan nu efter det första, truckförarkortet, kom ett jobberbjudande från ICAs storlager i Borlänge, dit han återvänt efter studierna i Lund.

– Jag börjar på deltid, kvällar och helger, samtidigt som lastbilskursen fortsätter på dagarna.

Men så många efterföljare tror inte Junaid Warraich att han får, inte i Sverige. Från och med hösten är högskoleutbildningarna avgiftsbelagda för studenter från länder utanför EU/EES. De utökade stipendiemöjligheter i den senaste statsbudgeten har inte hindrat gjort någon skillnad då avgifterna lett till en kraftig minskning av antalet studenter från "tredje land" på svenska högskolor.

Kortare väg med Omstart

Junaid Warraichs historia visar att många problem kvarstår om vi ska nå en fungerande arbetsmarknad för alla.
– Demografin ger att allt färre kommer att försörja fler i framtiden. Om fler invandrade akademiker istället skulle ha kvalificerade jobb skulle såväl individ, arbetsgivarna som staten vara vinnare. Och det är ingen liten grupp. Mer än en femtedel av alla med högre utbildning i Sverige är födda utomlands. säger Josefin Edström integrationsutredare på Saco.

Sacos sajt Omstart vill korta vägen till jobb för akademiker och sätter fingret på problemet - bristen på samlad och lättläst information för invandrade akademiker. På omstart kan du läsa om 50 yrken och utbildningar och deras förutsättningar.

Upp till arbetsgivarna att anställa

– Sacoförbunden har genom Omstart förbättrat invandrade akademikers möjligheter att rusta sig för den svenska arbetsmarknaden. Nu måste företag och organisationer förbättra sig och börja anställa. Även staten har uppgifter kvar att göra, till exempel att underlätta för möten mellan arbetsgivare och denna viktiga grupp av arbetssökande säger Sacos ordförande Göran Arrius.

Läs mer på: www.saco.se/omstart

Junaids viktigaste råd för den som kommer till Sverige som akademiker, för att plugga eller som invandrare överhuvudtaget är:

  • Lär dig språket så fort som möjligt - även om kursen du ska läsa är på engelska.
  • Var öppen och förberedd för alla typer av situationer. Förvänta dig inte så mycket.
  • Förvänta dig inte att högskolestudier ska garantera ett jobb. Och det gäller inte bara Sverige, något sådant land finns överhuvudtaget inte. Det gäller att kämpa vidare, att vara optimist och positiv.

Göran Sten och Pär Karlsson